Volledig scherm
Still uit de app Rookalarm

‘360-rookalarm app’: een ‘virtual reality’ beleving over de brandweer en brandveiligheid

DRIMMELEN - De brandweer besteedt veel aandacht aan het voorkomen van brand. Mensen die door een beperking niet kunnen vluchten, lopen bij brand een extra groot risico. Als mensen vooraf nadenken over de gevaren van een brand en weet waar ze op moeten letten dan wordt het huis een brand-veiliger huis.

Inzicht
Om inzicht te krijgen in wat er allemaal bij een brandmelding komt kijken heeft het Oosterhoutse bedrijf Tenfour Products in samenwerking met Brandweer Midden- en West-Brabant de app 'rookalarm' gelanceerd waarin de gebruiker in een virtual reality omgeving geïnformeerd wordt over de brandweer en brandveiligheid. Bewoners kunnen verschillende maatregelen nemen om het thuis brand veiliger te maken, of, als er toch brand uitbreekt, de gevolgen daarvan te beperken.

De app werd afgelopen week officieel gelanceerd in Drimmelen tijdens een bijeenkomt over brandveilig leven, georganiseerd door Bewonersgroep Hart voor Drimmelen, Brandweer Midden- en West-Brabant en de gemeente Drimmelen.

Positief
Volgens Bart Stadhouder van Tenfour Products wordt de app goed ontvangen. "We krijgen ontzettend veel positieve reacties. We gebruiken de app ook bij voorlichting aan ouderen." Het idee voor de app is ontstaan tijdens een open dag van de brandweer in Oosterhout. "We zochten naar een ludiek idee om aandacht te vragen voor de brandveiligheid in woonhuizen en brandmelders in het bijzonder", zegt Stadhouder. 

De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is ook zeer gecharmeerd van de app. "We hebben de app dinsdag gedeeld via sociale media en de belangstelling is overweldigend. Binnen 24 uur was de app 34.000 keer bekeken", zegt woordvoerster Louise Schneider. 

Test
BN DeStem testte de gratis app uit. Het installeren verloopt eenvoudig via de App Store of Google Play. (of zoek op 'rookalarm')

Opstarten
Na het opstarten van de app kun je direct kiezen om de virtual reality film af te spelen, met of zonder VR-bril. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om via het menu acht veiligheids vragen te beantwoorden (vluchtcheck) of gerelateerde websites te bezoeken zoals de app Woningcheck, EMS Risico en de site van de Brandweer Midden en West Brabant.

Als we de film starten moeten we eerst naar een play button kijken om de film te starten. De navigatie naar de button verloopt in eerste instantie moeizaam, maar zodra je in de gaten hebt hoe het werkt (puntje in het midden van scherm op de button richten en even wachten tot het kleine cirkeltje om het puntje gevuld is) gaat het verder vlotjes. Naast ronddraaien met je telefoon kun je gelukkig ook met een swipe beweging rondkijken.

Alarmmelding
Tijdens het kijken van de film moet je vragen beantwoorden, wederom het puntje in het midden van het scherm op het juiste antwoord zetten en even wachten.Tijdens de VR film krijgt de kijker een goed beeld van de handelingen die de brandweer moet verrichten na het krijgen van een brandmelding.  Je ontdekt dat je brandveiligheid voor een groot gedeelte in eigen hand hebt. Met de ‘woningchecktool’ kun je vervolgens daadwerkelijk aan de slag met de brandveiligheid in je eigen woning.

Beoordeling
+ inzicht in werkwijze brandweer
+ goed om ook aan kinderen te laten zien
+ prima voorlichtingsmateriaal

- bediening is wel even wennen
- verschil tussen iOS en Android app (kan een kwestie van updates zijn volgens de app-bouwer)

Volledig scherm
Still uit de app Rookalarm
Volledig scherm
Volledig scherm
Still uit de app Rookalarm
Volledig scherm
Still uit de app Rookalarm

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
RUST
2-2
ExcelsiorEXC
away logo
home logo AjaxAJA
14:30
FeyenoordFEY
away logo
home logo Willem IIWIL
14:30
FC GroningenGRO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
16:45
PSVPSV
away logo

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
1014 stemmen