Volledig scherm

250 mensen in Halderberge komen jaarlijks in geldnood, gemeente zet in op extra begeleiding

OUDENBOSCH - De gemeente Halderberge wil de komende jaren voorkomen dat nog meer mensen in de financiële zorgen terechtkomen. Dat moet gebeuren door snellere signalering en intensievere begeleiding van mensen die in de schuldhulpverlening belanden.

Halderberge kan voor de begeleiding putten uit 27 vrijwilligers, die financieel goed onderlegd zijn. Zij werken in alle discretie mee aan het terug op orde brengen van het huishoudboekje.

In Halderberge komen jaarlijks gemiddeld zo'n 250 personen in geldnood. Wethouder Jan Paantjens ziet wel een verschuiving. "Voorheen betrof het vooral de groep huurders, die in de schuldhulpverlening terechtkwam. Nu komen steeds vaker huiseigenaren in de problemen. Ook jongeren belanden vaker in de schuldhulpverlening. Die term gebruiken we overigens niet meer. Het is nu: hulp bij financiële zorgen."

Naast huisbezoek van de vrijwilligers biedt Halderberge ook de cursus 'Rondkomen met inkomen' aan. Vorig jaar hebben twintig inwoners daaraan deelgenomen. Paantjens: "Sommige mensen krijgen de cursus als voorwaarde opgelegd voor het schuldhulpverleningstraject, anderen doen uit zichzelf mee omdat ze het moeilijk vinden om met geld om te gaan en op die manier erger proberen te voorkomen." Ook de Kredietbank begeleidt burgers die om wat voor reden dan ook in financiële problemen terecht komen.

Sinds in 2012 de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening van kracht is, werkt Halderberge met een meerjarenbeleidsplan. De eerste vierjaarse periode loopt nu af. Daarom is een nieuw meerjarenbeleidsplan geschreven, waarin Halderberge de nadruk legt op preventie. De gemeenteraad krijgt komende donderdag een presentatie van het beleidsplan. Landelijk uitte de ombudsman kritiek op de wijze waarop gemeenten met niet 'zelfredzame' inwoners omgaan.

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
562 stemmen