Volledig scherm
Directeur Marco Klaassen (2e van links) met medewerkers.

25 jaar Stichting Samen Werken: 'Meer nadruk op zelfredzaamheid'

BERGEN OP ZOOM - Stichting Samen Werken (SSW), in Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht bestond op 9 oktober precies 25 jaar. Voor kwetsbare doelgroepen is het van groot belang dat de stichting blijft doorgaan, zegt directeur Marco Klaassen.

Mensen die al lang buiten het arbeidsproces staan meer structuur geven, zelfredzamer maken en nauwer betrekken bij de samenleving. Dat zijn de belangrijkste doelstellingen van de Stichting Samen Werken (SSW), een samenwerkingsverband van de huidige gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht.

Een kwart eeuw geleden was ook de uitstroom van cliënten naar de arbeidsmarkt een prioriteit. Tegenwoordig is de stichting daar minder op gefocust. "Voor veel cliënten is de afstand tot de arbeidsmarkt toch wel erg groot, zegt directeur Marco Klaassen van de Stichting Samen Werken.

"De nadruk is daardoor steeds meer op sociale activering komen te liggen. Mensen hebben behoefte aan een structuur waarin ze anderen ontmoeten om mee te communiceren. Ze voelen zich daar prettig bij.''

De Stichting Samen Werken begeleidt circa 250 cliënten. De meesten zijn aangemeld via de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) Brabantse Wal. Verder vinden onder meer dak- en thuislozen, GGZ- patiënten, mensen met een licht verstandelijke beperking en cliënten met een taakstraf via de stichting een werkplek en daarmee een nuttige dagbesteding.

Klaassen legt uit dat de deelnemers onder meer worden ingezet bij het opruimen van zwerfvuil en houden van toezicht in de wijken. "Andere werkzaamheden zijn het opknappen van achtergelaten fietsen en klussen in huizen van woningstichting Stadlander. Ook hebben we een contract met de gemeente Bergen op Zoom voor het onderhoud van het groen bij leegstaande gemeentelijke gebouwen.''

Lees maandag meer in BN DeStem.

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
848 stemmen