Volledig scherm
© ANP/Marco de Swart

143 incidenten bij azc's in Breda en Gilze (kaart)

BREDA/GILZE - Bij de opvanglocaties voor asielzoekers zijn in Breda en Gilze in de eerste helft van dit jaar ruim 163 incidenten geregistreerd. In Breda ging het om 83 incidenten en in Gilze om 60. 

Dat blijkt uit een overzicht dat het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) publiceerde naar aanleiding van de brief over incidenten op en rondom azc's die staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer stuurde. In die brief schreef Dijkhoff dat er tot en met juni van dit jaar 813 aangiften bij de politie binnenkwamen wegens incidenten op en rond azc's en noodopvanglocaties voor asielzoekers in heel Nederland.

In heel Nederland zijn er ruim 9100 incidenten geregistreerd bij in totaal 188 opvanglocaties. Ruim vijfduizend keer ging het om relatief kleine incidenten, waarbij de huisregels werden overtreden. Ruim 1200 keer was sprake van fysieke agressie, zoals schoppen of slaan.

83 incidenten in Breda

In Breda registreerde het COA in de eerste helft van het jaar ruim 83 incidenten. Daar woonden in die periode gemiddeld 344 mensen. De meeste registraties gingen om het overtreden van huisregels, 58 keer. Zowel fysieke als verbale agressie en geweld  tegen personen is 18 keer voorgekomen en 5 keer ging het om non-verbale agressie. Verbale suïcidedreiging en een zelfmoordpoging is allebei een keer geregistreerd. 

60 registraties in Gilze

In de eerste helft van dit jaar zijn bij het AZC in Gilze 60 incidenten geregistreerd. Toen woonden er gemiddeld 1100 personen. Het overtreden van huisregels is 27 keer geregistreerd. Fysieke agressie en geweld tegen personen 12 keer, verbale agressie 10 keer en non-verbaal 1 keer. Verbale suïcidedreiging kwam 9 keer voor en een zelfmoordpoging 1 keer.

Het aantal incidenten, uitgesplitst naar de aard van het incident, per opvanglocatie op de kaart:

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
3'
0-0
VVV-VenloVVV
away logo
home logo FC TwenteTWE
7'
0-0
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo NAC BredaNAC
20:45
AjaxAJA
away logo
home logo Willem IIWIL
20:45
Sparta RotterdamSPA
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
656 stemmen