Volledig scherm
Sonny en Erwin Wilkens

14-jarige vindt handgranaat op landgoed Mattemburgh en neemt het mee naar huis

BERGEN OP ZOOM - De 14-jarige Sonny Wilkens en zijn vader Erwin gaan vaak op pad met hun metaaldetector. Zo ook afgelopen weekend waar ze op landgoed Mattemburgh weer een vondst deden. Het leek een onschuldig stuk roest, maar bij thuiskomst bleek het een handgranaat te zijn. 

De twee speurders vinden wel vaker oude explosieven, maar dan laten ze het liggen en sturen ze de GPS-coördinatie naar de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zodat zij het ter plekke op kunnen halen. Dit keer vond zoon Sonny een stuk ijzer en zijn vader herkende er niet meteen iets gevaarlijks in. Dus werd het in de auto gegooid en mee naar huis genomen voor verder onderzoek. 

Bonk roest

"Het was een grote bonk roest en thuis viel er een brok af," vertel Wilkens. "Ik heb toen een pikhouweel gepakt om de rest eraf te halen en toen kwam er langzaam iets ronds met schroeven uit. Sonny keek van een afstandje toe en zei dat ik meteen moest stoppen. Het bleek wel degelijk een granaat te zijn." Wilkens schrok zich een ongeluk. "Helemaal nadat ik er met een pikhouweel op heb staan rammen natuurlijk. Daarna heb ik het meteen in de schuur gelegd.

Les geleerd

De politie is langsgekomen en ze hebben geconstateerd dat het inderdaad om een oude handgranaat gaat. De ontsteking is eraf geroest, maar het explosief zit er nog in. De EOD is meteen gewaarschuwd en Wilkens hoopt dat ze nog voor het weekend langskomen om het op te halen. 

"Ik heb m'n lesje wel geleerd," zegt hij. "Voortaan laat ik het gewoon liggen." 

Volledig scherm
De handgranaat die Sonny Wilkens heeft gevonden in Mattemburgh.

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (50%)
  • Oneens (50%)
119 stemmen