Volledig scherm
Foto Ron Magielse

10 uitstapjes met het gezin in West-Brabant: van water- en klimparken tot speurtochten (video's)

ETTEN-LEUR - Wie een dagje uit wil met het gezin, kan hiervoor op diverse plekken terecht in West-Brabant. Een overzicht met 10 suggesties voor een uitstapje met de kinderen.

Welke uitstapjes zijn populair in West-Brabant? "Zelf doen en ondervinden. Dat is iets wat mensen tegenwoordig graag willen", vertelt Lia van Dongen van VVV Brabantse Wal in Bergen op Zoom. "Denk aan een bezoek aan een molen waarbij de kinderen de molenaar kunnen helpen of fruit plukken bij de boer. Of een wandeling in een natuurgebied waarbij kinderen op een speelse manier kennis maken met de planten en dieren. Dat mensen op zoek gaan naar die beleving is echt iets van de laatste jaren."

Speurtochten
Ook speurtochten zijn in trek, merkt zij. "Verder is er veel vraag naar maisdoolhoven." Uiteraard blijven bijvoorbeeld zwembaden en speeltuinen ook populair.

Marielle Houben van de VVV Breda ziet ook dat een actief en educatief uitje in trek is. Speurtochten en puzzeltochten in de stad of het Kabouterpad in het Mastbos, noemt zij als voorbeelden. Ook ondernemen ouders weer wat meer nu het wat beter gaat met de economie. 

Kleinschaligere activiteiten
Veel bezoekers van de website Dagjeweg.nl zoeken in de zomer op markten en braderieën, vertelt woordvoerster Tineke Goedhart. "Dus de wat kleinschaligere activiteiten." Grote attracties, zoals de Efteling en Indoor Skydive Roosendaal, blijven onverminderd populair, evenals escape rooms. "Helemaal na een verbouwing, restyling of modernisering."  De Indoor Skydive in Roosendaal was de afgelopen maanden een van de meest populaire uitstapjes op de website van Dagjeweg. 

"Nederlanders willen nog steeds geld uitgeven aan een dagje weg of gezamenlijke activiteit, waarschijnlijk ook gezien het feit dat meer Nederlanders in eigen land vakantie houden", aldus Goedhart. "Wel is een duidelijke trend dat er veel gezocht wordt op budgetuitjes." Ook uitstapjes met een exclusieve korting scoren goed, zoals de rondvaart met De Zilvermeeuw in de Biesbosch.

De tien suggesties:

1) Zelf fruit plukken bij de boer:
Bij diverse boerenbedrijven mogen bezoekers bepaalde groenten of fruit zelf plukken, zoals bij Franken Fruit in Bergen op Zoom of het Aardbeienterras in Rijsbergen

2) Speeltuinen:
Uiteraard is de speeltuin de ideale plek voor kinderen om zich uit te leven. West-Brabant kent diverse binnen- en buitenspeeltuinen of speelparadijzen. Vaak zijn er tal van andere activiteiten te doen bij de speeltuinen. Een selectie:

- Buitenspeeltuin Vrouwenhof in Roosendaal

- Pukkemuk in Dongen

- Binnenspeeltuin Joepie in Breda

- De Belhamel in Lage Zwaluwe

- Kids Wonderland in Molenschot

- 't Appeltje in Bergen op Zoom

- Monkey Town in Breda en Bergen op Zoom

- Bizzy in Rijsbergen

- Balleland in Roosendaal

- Den Scherpenberg in Schijf

- Speelboerderij De Vossenberg in Gilze

- Speeltuin Kade in Roosendaal

Het Pannekoeckershuys in Den Hout

- Avontura in Breda

3) Klimbos Bergen op Zoom
Kinderen vanaf 7 jaar kunnen terecht in het Klimbos bij Bergen op Zoom. Hier kan er geklauterd worden over onder meer hangende bruggen of gaan waaghalzen van boom tot boom via een tokkelbaan.

4) Speurtochten:
Actief en educatief: dit soort uitstapjes zijn in trek tegenwoordig, aldus de VVV. In West-Brabant zijn diverse speur- en puzzeltochten te doen.

- Kabouterpad in het Mastbos. Kinderen doen allerlei opdrachten. 

- Tochten door stadspaleis Het Markiezenhof, Blote Voetenpad en een familiespeurtocht door Bergen op Zoom

- Fotopuzzel- en speurtochten in het centrum van Breda.

- Bevertocht in de Biesbosch.

5) Maisdoolhoven
Altijd spannend: 'verdwalen' in een maisdoolhof. In de regio zijn er diverse te vinden, zoals:

- Achter de Intratuin in Halsteren.

- Bij camping Markdal in Standdaarbuiten.

- Aan de Overveldsestraat in Prinsenbeek.

6) IJzertijdboerderij in Dongen
Hoe leefden mensen in de IJzertijd? Kinderen kunnen deelnemen aan het leven op een boerderij uit die tijd. Denk aan vuur maken, prehistorisch koken en kleren maken.

7) Skidôme in Rucphen
Mocht het nog heel heet worden deze zomer: op de skibaan van de Skidôme kan je in de zomer gewoon afkoelen. Er kan ook Glowgolf worden gespeeld: minigolf in fluorescerende black lights.

8) Indoor Skydive in Roosendaal
Een vrije val. Tenminste, het lijkt erop. Je zweeft tijdens deze skydive in een windtunnel. Kinderen vanaf 4 jaar mogen al een 'vrije val' ervaren bij de enige Indoor Skydive van Nederland in Roosendaal.

9) De Kurenpolder in Hank
Hier zijn diverse attracties, zoals een groot klimpark, een strand en een zwembad. Ook kinderen kunnen in het Klimpark terecht.

10) Splesj in Hoeven
Splesj in Hoeven heeft veel waterattracties, zoals het grootste Spray-park van West-Europa. In dit park staan waterfonteinen en spuitkanonnen. Ook voor de allerkleinsten is er een Watertuin. Verder zijn er 7 waterglijbanen, zoals een 11 meter hoge halfpipe.  

Volledig scherm
Het doolhof in Halsteren (foto: Rick Heijnen) © Het doolhof in Halsteren (foto: Rick Heijnen)
Volledig scherm
© Daphne van Breemen

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
369 stemmen