Volledig scherm

10 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor John F. voor de moord op Linda van der Giesen

BREDA - De rechtbank heeft de man die op 10 augustus vorig jaar zijn ex-vriendin Linda van der Giesen met pistoolschoten om het leven bracht veroordeeld tot 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank kwalificeert zijn handelen als moord.

De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Volgens de rechter heeft de verdachte Linda op een afschuwelijke wijze van het leven beroofd en haar familie en andere nabestaanden daarmee onherstelbaar leed toegebracht. Ook had de moord een grote impact op de samenleving.

Voorbedachten rade
Op 10 augustus 2015 wachtte de verdachte het slachtoffer op bij het parkeerterrein van het ziekenhuis in Waalwijk waar zij werkte. Hij liep naar haar auto en schoot het slachtoffer meerdere malen door het hoofd met een pistool met geluidsdemper. Een dag later meldde hij zich bij de politie.

Volgens de verdachte was hij eigenlijk van plan om zichzelf te doden voor de ogen van zijn ex-vriendin. Uit getuigenverklaringen en andere bewijsmiddelen blijkt echter dat de verdachte Linda wel degelijk met voorbedachten rade van het leven heeft beroofd, oordeelde de rechter.

Tbs met dwangverpleging
In de periode van de moord dreigde de verdachte onder andere zijn koophuis en de zorg over zijn zoon te verliezen. Ook leek zijn nieuwe relatie op de klippen te lopen en lag hij in conflict met verschillende ex-partners.

Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum blijkt dat de man lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis en daarom als verminderd toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd. De rechtbank hield hier rekening mee. Vanwege de kans op herhaling acht de rechtbank tbs met dwangverpleging na afloop van de 10 jaar gevangenisstraf noodzakelijk. Dit is was ook het advies van het Pieter Baan Centrum.

Lees meer over de zaak in het dossier.

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
94 stemmen