Volledig scherm
Op het moment supreme haalde havenmeester Piet Joosten in Willemstad het bordje met 1 april tevoorschijn.

10 bijzondere 1 aprilgrappen: van dolfijnenshow tot 'frietbezorgdrone'

ETTEN-LEUR - Wees zaterdag op uw hoede: het is dan 1 april. Het is een goede gewoonte om mensen in de maling te nemen. 

Hieronder een overzicht van 10 bijzondere 1 aprilgrappen, uit de regio en binnen- en buitenland. Maar ook enkele berichten op 1 april die juist geen grappen bleken te zijn.

Uit West-Brabant:

- 1 - Dolfijnenshow
Duizenden mensen stonden op 1 april 1990 te wachten op een dolfijnenshow in de haven van Willemstad. De toenmalige havenmeester Piet Joosten, niet te beroerd zijn medewerking aan de 1 aprilgrap te verlenen, had watersporters via de krant gerustgesteld. Zij hoefden niet bang te zijn dat de dolfijnen schade aan hun pleziervaartuigen zouden aanrichten. Op het moment suprême, toen de duizenden mensen zaten te wachten, haalde de havenmeester een bordje met '1 april' tevoorschijn.

- 2 - Politiebrommobiel
Inwoners van Steenbergen keken op 1 april 1997 even vreemd op toen zij een brommobiel met politiestrepen zagen rijden. Het was een 1 aprilgrap van de politie. Toch zat er ook een serieuze boodschap achter. "Het aantal overtredingen van de maximumsnelheid blijft ons zorgen baren", meldde een politiewoordvoerder.

- 3 - Wc niet doortrekken
In 2001 verspreidde een groepje inwoners van Kruisland rond 1 april een brief die afkomstig leek van de gemeente. Hierin stond de boodschap dat het toilet zondag vanaf twaalf uur 's middags niet gebruikt mocht worden. Wie het in de brief vermelde 06-nummer draaide, kreeg te horen dat het een grap was. De burgemeester werd platgebeld over de brief. Hij kon de grap niet waarderen en liet weten dat het zelfs strafbaar is om voor dit soort doelen ondertekend briefpapier van de gemeente te gebruiken. Strafvervolging bleef overigens uit.

- 4 - Friet met een drone naar de klant
Kwalitaria Breda meldde dat bestellingen ook met een drone bezorgd kunnen worden: als eerste van Nederland. De klant van de snackbar zou zo binnen mum van tijd de bestelling in huis hebben. Het bleek een 1 aprilgrap. De snackbar had zelfs een filmpje laten maken:

Binnenland

- 5 - Toren van Pisa
Het NOS Journaal meldde op 1 april 1960 dat de scheve toren van Pisa was omgevallen. Veel kijkers reageerden geschokt.

- 6 - Beeld van Paaseiland 
Op het strand van Zandvoort spoelde op 1 april 1962 een beeld van Paaseiland aan. Het ging om een beeld van anderhalve meter lang. Het was een complot van kunstenaar Edo van Tetterode en de NCRV. Van Tetterode, bedenker van de grap en maker van het beeld, deed zich voor als deskundige uit Scandinavië en werd geïnterviewd door de NCRV. Iedereen tuinde erin, de pers, het publiek en zelfs wetenschappers.

- 7 - Wissels op zomertijd
De NS en ProRail meldden op 1 april 2008 dat de wissels op zomertijd werden omgezet. De boodschap werd omgeroepen op stations.

- 8 - Jeugdjournaal
Het Jeugdjournaal heeft al veel 1 aprilgrappen uitgehaald. Zo werd in 1983 gemeld dat er belasting werd ingevoerd op zakgeld. In 1993 zou een professor hart van een eeuwenoude mummie weer aan de slag zou brengen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het zag zwart van de mensen die te horen kregen dat het een grap was. Zij kregen wel een gratis rondleiding. In 2004 meldde het Jeugdjournaal dat premier Balkenende in de nieuwe Harry Potter-film zou spelen.

Buitenland:

- 9 - Japanse hardloper blijft lopen
De organisatie van de Londense marathon zou een Japanse deelnemer kwijt zijn. Door een vertaalfout in een brief zou de man hebben begrepen dat hij niet 26 mijl maar 26 dagen moest lopen. De krant huurde een Japanse hardloper in die op diverse plekken ging hardlopen. Diverse mensen probeerden hem tegen te houden.

- 10 - Leraar krijgt ruzie met zichzelf
Een Amerikaanse wiskundeleraar haalde een 1 aprilgrap uit in de klas. Hij vertoont een video van zichzelf waarin hij een som uitlegt, en krijgt ruzie met zichzelf. Bekijk de video:

Nee, geen 1 aprilgrap!

In sommige gevallen dachten mensen dat zij met een 1 aprilgrap te maken hadden, maar dat was niet zo.

- Loterij
Op dinsdag 1 april in 2008 werd bekend dat de Lente Kanjer van 17,8 miljoen euro van de Postcodeloterij in Willemstad zou vallen. 

- Een échte bom
In Kaatsheuvel werd op 1 april een bom gevonden. De vinder plaatste zijn vondst op Facebook. Veel mensen dachten dat het om een 1 aprilgrap ging, maar een bomverkenner van de politie constateerde dat het om een zeldzame Duitse honderd-ponder ging. De bom werd onschadelijk gemaakt.

- Nieuwe BMW
Een vrouw uit Auckland in Nieuw-Zeeland had een reclamecoupon uit de krant geknipt. Degene die op 1 april als eerste met een coupon en een oude auto zou langskomen, zou een nieuwe BMW krijgen. Slechts enkele mensen geloofden de actie. De vrouw was de eerste: zij leverde haar 15 jaar oude stationwagen in en mocht wegrijden met de BMW ter waarde van 35.000 euro.

poll

Ik ben Brabander en gebruik nog dagelijks het woord 'houdoe'

Ik ben Brabander en gebruik nog dagelijks het woord 'houdoe'

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
180 stemmen

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3286 stemmen