Volledig scherm

1 miljoen euro monument: Martinuskerk (Breda) en St. Jansbasiliek (Oosterhout) profiteren

ETTEN-LEUR - West-Brabant kan ongeveer een miljoen euro tegemoet zien voor de instandhouding van rijksmonumenten in de regio. Dat heeft De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed donderdag bekendgemaakt. 

Ieder jaar verdeelt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geld voor de instandhouding van monumenten. Dit jaar wordt er landelijk 54,5 miljoen euro toegekend aan eigenaren van rijksmonumenten.

Afwijzen
Alle aanvragen voor gebouwde, groene en archeologische monumenten die aan de criteria van de regeling voldeden, konden worden gehonoreerd. Alleen in de categorie groene monumenten kwamen meer aanvragen binnen dan er budget was. 24 aanvragen moest de Rijksdienst om die reden afwijzen.

Grafmonument
De hoogste bijdragen in het westen van de provincie gaan naar de Martinuskerk in Breda (139.650), de toren van de Sint Jansbasiliek in Oosterhout (101.224) en historisch tuin- en parkaanleg in Putte (136.804 euro). Het laagste bedrag in de regio gaat naar Oudenbosch. Daar kunnen ze voor de instandhouding van het grafmonument van H. A. Huysmans rekenen op precies 183 euro. 

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
100 stemmen