VVCS.
Volledig scherm
VVCS. © BSR/SOCCRATES

VVCS: Niet aan de orde om nu trainingsveld op te gaan

In Duitsland gaan de eerste voetbalclubs voorzichtig weer in training, maar in Nederland zal dat nog wel even duren. Dat verwacht Jevgeni Levtsjenko, voorzitter van de spelersvakbond VVCS.

Bij RB Leipzig staan ze alweer op het veld en ook de spelers van VfL Wolfsburg zijn sinds vandaag weer bij de club. Bij Die Wölfe gaat het overigens nog niet om een veldtraining. Wout Weghorst en zijn ploeggenoten duiken eerst het krachthonk in. In kleine groepjes bovendien. In Leipzig gingen de spelers zelfs voor het weekeinde al wel het veld op, zij het alleen voor loop- en trapoefeningen. Zonder fysiek contact en op drie verschillende velden.

Afwachtend

,,In Nederland is het niet aan de orde om nu het veld op te gaan”, zegt Jevgeni Levtsjenko, voorzitter van de spelersvakbond VVCS. De oud-speler van onder andere FC Groningen, Sparta en Vitesse merkt dat de meeste clubs zich afwachtend opstellen sinds de competitie tot zeker 6 april is stilgelegd. ,,Iedereen wacht op de regering, of ze meer maatregelen nemen of die juist versoepelen. Voor de VVCS staat de gezondheid van de spelers voorop.”

Het is wat de clubs ook uitdragen. Zij laten de spelers nu al langer dan een week thuis, al krijgen de profs wel huiswerkopdrachten in de vorm van individuele trainingen. Op basis van het uitlezen van data en het invullen van vragenlijsten vinden zelfs controles plaats over de gezond- en fitheid.

,,Toch is het vooral aan de speler zelf hoe je met beperkte middelen ervoor zorgt dat je fit blijft. Het vraagt ook om een beetje creativiteit”, zegt Levtsjenko. De voormalig international van Oekraïne ziet verschillende voorbeelden. Zo betrekt Nicolás Tagliafico zijn vriendin er nadrukkelijk bij.

,,Fysiek gezien kan je jezelf nog wel op peil houden, voetbalgerelateerd natuurlijk niet”, zegt Levtsjenko. Om daar met een lach aan toe te voegen: ,,Alleen een wc-rol kunnen hooghouden is natuurlijk niet ideaal.”

Quote

Ook onder profvoet­bal­lers zijn er zorgen. De meesten willen hun gezondheid en die van hun naasten niet riskeren

Jevgeni Levtsjenko, Voorzitter VVCS

Het is voor clubs als Wolfsburg en vooral Leipzig de reden om voorzichtig weer wat te gaan doen. Zij staan daarin niet alleen. Zelfs in het door corona keihard getroffen Italië hebben clubs in het zuiden (Lazio/Napoli) en op Sardinië (Cagliari) al aangegeven weer wat met de selectie te willen gaan doen.

In Nederland is dat dus nog niet zo. ,,Clubs spreken hier ook van solidariteit”, zegt Levtsjenko. ,,Dan kan er niet eentje en quarantaine gaan om volop te trainen en zo een voorsprong op te bouwen. Je kan je ook afvragen waarvoor je nu voor zou gaan trainen. Iedereen houdt zich aan de aan de richtlijnen van het RIVM en de regering.” Dat komt ook mede voort uit de wensen van de spelers, merkt Levtsjenko. ,,Natuurlijk zijn er die het liefst vandaag weer het veld opgaan, maar ook onder profvoetballers zijn er zorgen. De meesten willen hun gezondheid en die van hun naasten niet riskeren.”