Volledig scherm
PREMIUM
Virgil van Dijk. © BSR Agency

Verval bewijst dat er veel beter kan: ook Frenkie was te laks

Analyse OranjeHet Nederlands elftal moet zich in 2019 gaan plaatsen voor het EK. Oranje-kenner Maarten Wijffels legt de ploeg bij elke interland langs de meetlat. Vier vragen en antwoorden over Wit-Rusland - Nederland.

Volledig scherm
© ANP Sport

1. Was er snelheid en variatie in het aanvalsspel?
Eén helft deed Oranje wat het moest doen tegen dit soort tegenstanders: de bal laten gaan, het spel van kant naar kant verleggen en ook bij balverlies meteen druk op de Wit-Russen houden. Waarom kon Georginio Wijnaldum voor de pauze excelleren? Mede omdat spelers als Donyell Malen en Donny van de Beek geen moment stilstaan als ze voetballen, letterlijk altijd onderweg zijn. Dynamiek en diepgang zonder bal en zo ruimte scheppen voor een ander. Wat ook prettig was voor álle spelers van Oranje: de Wit-Russen brachten het niet op om Frenkie de Jong voor de voeten te lopen zoals Noord-Ierland afgelopen donderdag. Ook hij kwam aanvankelijk meer in het spel voor.

  1. Koeman stoort zich aan ‘negatief sentiment’ in Nederland
    Video

    Koeman stoort zich aan ‘negatief sentiment’ in Nederland

    Ronald Koeman maakte vanmiddag een bij vlagen kribbige indruk bij de persconferentie voor het laatste EK-kwalificatieduel van morgenavond in Amsterdam tegen Estland. De bondscoach baalde van het sentiment dat leefde in Nederland, nadat Oranje zich zaterdag in Belfast tegen Noord-Ierland plaatste voor het EK. ,,Het gevoel in Nederland was veel te negatief”, doelde Koeman onder meer op de column van Willem van Hanegem op deze site.