Doelpuntenmaker Aaron Meijers is het middelpunt van de vreugde.
Volledig scherm
Doelpuntenmaker Aaron Meijers is het middelpunt van de vreugde. © BSR Agency
2
EINDE
0
  • Shaquille Pinas 32'
  • Aaron Meijers 80'

Vernieuwd ADO boekt cruciale zege in degradatiekraker tegen RKC

In de strijd om lijfsbehoud heeft ADO vanavond een heel belangrijke overwinning behaald. In Den Haag werd concurrent RKC met 2-0 verslagen, waardoor het verschil met de nummer 18 van de eredivisie nu vijf punten is.

Door Yorick Groeneweg

Bij ADO nam nieuwe trainer Alan Pardew voor zijn eerste wedstrijd geen halve maatregelen. De Engelsman zette vier van de vijf aangetrokken spelers direct in. Alleen Tudor Baluta ontbrak. Sam Stubbs, George Thomas, Mick van Buren en Laurens De Bock speelden wél. Laatstgenoemde nam als linksachter de plek in van aanvoerder Aaron Meijers, die dit seizoen nog geen speelminuut miste.

Al die nieuwe impulsen zorgden voor weer wat hoop in Den Haag, waar de fans op een groot spandoek Pardew en assistent al als ‘Ghostbusters’ hadden neergezet. Zij moeten de komende maanden het degradatiespook verdrijven en dat ging direct al heel aardig.

Bekijk hier de samenvatting van ADO Den Haag - RKC Waalwijk (premium). 

De ADO-fans hadden een fraai spandoek gemaakt voor Alan Pardew en Chris Powell.
Volledig scherm
De ADO-fans hadden een fraai spandoek gemaakt voor Alan Pardew en Chris Powell. © ANP Sport

Hoewel het spel vandaag nog wat onwennig oogde, was de hand van de al toegezongen Pardew direct zichtbaar. ADO speelde tegen het wat naïeve RKC heel compact, met de linies kort op elkaar. Eenmaal in balbezit probeerden ze er snel uit te komen of anders uit een spelhervatting toe te slaan.

Uit een vrije trap kwam ADO na een half uur ook op voorsprong. John Goossens draaide de bal met links in, Shaquille Pinas kopte van dichtbij raak. ADO plooide daarna nog verder terug. Veelzeggend was dat Meijers na een uur alsnog in het veld kwam. Niet als linksback, maar als middenvelder. Eentje met meer defensieve inbreng dan de voor diepgang zorgende Van Buren.

Shaquille Pinas tekende voor de bevrijdende 1-0.
Volledig scherm
Shaquille Pinas tekende voor de bevrijdende 1-0. © ANP Sport

Degradatiespook

Nee, Pardew wilde ten koste van alles de overwinning – de eerste voor ADO sinds 26 oktober – over de streep trekken. Ook zijn tweede wissel was een verdedigende met middenvelder Thom Haye voor spits Tomas Necid. Om het degradatiespook te verdrijven, zet hij alle mogelijke middelen in.

Het werkte. Uiteindelijk had ook Aaron Meijers nog zijn aanvallende inbreng, want met een rake vrije trap zette hij ADO tien minuten voor tijd op 2-0. Op doelsaldo klom ADO ook nog over VVV heen, waardoor het als nummer 16 niet langer op een rechtstreekse degradatieplek staat.

OptaJohan on Twitter

1 - Alan Pardew won his first game in charge of ADO Den Haag with the team's lowest possession figure in an Eredivisie home game (31%) since December 2015. Patient.

ADO RKC
Volledig scherm
ADO RKC © AD