Javairô Dilrosun in actie namens Jong Oranje tegen Jong Gibraltar.
Volledig scherm
Javairô Dilrosun in actie namens Jong Oranje tegen Jong Gibraltar. © BSR Agency

Stengs en Boadu, maar de naam van Dilrosun valt zelden

Nu Oranje zeker is van een EK-ticket voor komende zomer kan de nationale discussie over de selectie definitief beginnen. Een naam die niet bovenaan de lijstjes van de miljoenen bondscoaches staat, is die van Javairô Dilrosun (21). 

Javairô Dilrosun na een doelpunt voor Hertha BSC.
Volledig scherm
Javairô Dilrosun na een doelpunt voor Hertha BSC. © BSR Agency

Door Tim Reedijk

Morgen is het op de dag af een jaar geleden dat Javairô Dilrosun zijn eerste minuten in het ‘grote’ Oranje maakte. Voor sommigen kwam dat als een complete verrassing, voor volgers van de Bundesliga was die keuze van bondscoach Ronald Koeman goed te verklaren. De Amsterdammer kwam via de jeugd van Manchester City in 2018 bij Hertha BSC terecht en ging daar als een komeet van start.

Dilrosun viel tijdens zijn Oranje-debuut tegen Duitsland in de Nations League (2-2) geblesseerd uit en is daarmee de enige international die tijdens zijn debuut een speler verving én zelf gewisseld werd. Blessures hielden de aanvaller een tijdje aan de kant, maar inmiddels is hij helemaal terug en basisspeler in Berlijn. Toch worden namen als die van Myron Boadu en Calvin Stengs, smaakmakers van AZ, veel meer gekoppeld aan Oranje. ,,Ik denk dat veel mensen in Nederland nooit echt van me hebben gehoord”, vertelt Dilrosun, die dinsdag met Jong Oranje een oefenwedstrijd tegen Jong Engeland speelt.

Scoreformulier

,,Er wordt in Nederland niet veel naar de Bundesliga, naar Hertha gekeken. Dus dan praten ze ook niet over je. Dat doet mij niet echt wat. Als ik steeds op het scoreformulier sta met goals en assists, spreekt dat voor mij voor zich”, aldus Dilrosun, die dit seizoen drie goals en twee assists op zijn naam heeft in de Bundesliga. ,,Het is ook niet dat ik wíl dat mensen over me praten, of zo. Ik wil presteren en als ik dat doe, gaan ze misschien vanzelf over me praten.”

Quote

Ik denk dat veel mensen in Nederland nooit echt van me hebben gehoord.

Javairô Dilrosun

Zaterdag keek hij met Jong Oranje in de eetzaal naar hoe het Nederlands elftal zich verzekerde van een EK-ticket. ,,Het was niet echt denderend, maar het is belangrijk dat ze het eruit hebben gesleept. Als ik zo door blijf gaan, of het nog beter doe, denk ik dat ik wel een kans krijg om het te laten zien op het EK.”

Vroeg naar Engeland: ‘Iedereen heeft zijn eigen pad’
Javairô Dilrosun (21) vertrok in 2014 vanuit de jeugdopleiding van Ajax naar die van Manchester City. In 2018 tekende hij transfervrij bij Hertha BSC. Zijn carrièreverloop lijkt op dat van Daishawn Redan (18), de spits die afgelopen donderdag zijn eerste doelpunt voor Jong Oranje maakte tegen Jong Gibraltar (0-6). Redan komt uit de jeugd van Ajax, vertrok op jonge leeftijd naar Engeland (Chelsea) en werd daar ook opgepikt door Hertha. Dilrosun heeft nooit spijt gehad van zijn keuze. ,,Ik ben blij met de Bundesliga. Dat is een zwaardere competitie dan de eredivisie, met elke week lastige tegenstanders. Daar heb ik profijt van in mijn ontwikkeling”, aldus de aanvaller. Wat hij zou adviseren aan een 15-jarig Ajax-talent dat door Manchester City wordt gepolst? ,,Dat is een lastige vraag. Ik zou het niet weten. Iedereen heeft zijn eigen pad. Ik heb er in elk geval geen spijt van.”

 1. Opsporing Verzocht vraagt aandacht voor aanslag op voormalig NAC-speler Abdellaoui

  Opsporing Verzocht vraagt aandacht voor aanslag op voormalig NAC-spe­ler Abdellaoui

  Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond uitgebreid aandacht aan de aanslag op voormalig profvoetballer Yassine Abdellaoui. De voormalig speler van Willem II, NAC, Rayo Vallecano, NEC en De Graafschap werd op woensdagavond 6 februari 2019 om half 12 ’s avonds op de George Sliekerkade in Amsterdam onder vuur genomen door een onbekende schutter. Abdellaoui overleefde de aanslag op zijn leven, maar een jaar na de aanslag doet de politie nog altijd pogingen om de aanslagpleger te vinden.
 2. Profvoetballers in spanning om kabinetsbesluit: ‘Vreemd als structuur wegvalt’
  Video

  Profvoet­bal­lers in spanning om kabinetsbe­sluit: ‘Vreemd als structuur wegvalt’

  De Nederlandse profvoetballers horen dinsdag of ze binnenkort weer kunnen beginnen met trainen of dat de maatregelen die door het kabinet zijn genomen worden verlengd. Ze zitten net als bijna iedereen in het land al twee weken thuis, omdat ook de profclubs hun faciliteiten hebben moeten sluiten om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De kans dat de maatregelen die tot en met 6 april gelden worden opgeheven, lijkt overigens niet groot.