Volledig scherm
Javairô Dilrosun in actie namens Jong Oranje tegen Jong Gibraltar. © BSR Agency

Stengs en Boadu, maar de naam van Dilrosun valt zelden

Nu Oranje zeker is van een EK-ticket voor komende zomer kan de nationale discussie over de selectie definitief beginnen. Een naam die niet bovenaan de lijstjes van de miljoenen bondscoaches staat, is die van Javairô Dilrosun (21). 

Volledig scherm
Javairô Dilrosun na een doelpunt voor Hertha BSC. © BSR Agency

Door Tim Reedijk

Morgen is het op de dag af een jaar geleden dat Javairô Dilrosun zijn eerste minuten in het ‘grote’ Oranje maakte. Voor sommigen kwam dat als een complete verrassing, voor volgers van de Bundesliga was die keuze van bondscoach Ronald Koeman goed te verklaren. De Amsterdammer kwam via de jeugd van Manchester City in 2018 bij Hertha BSC terecht en ging daar als een komeet van start.

Dilrosun viel tijdens zijn Oranje-debuut tegen Duitsland in de Nations League (2-2) geblesseerd uit en is daarmee de enige international die tijdens zijn debuut een speler verving én zelf gewisseld werd. Blessures hielden de aanvaller een tijdje aan de kant, maar inmiddels is hij helemaal terug en basisspeler in Berlijn. Toch worden namen als die van Myron Boadu en Calvin Stengs, smaakmakers van AZ, veel meer gekoppeld aan Oranje. ,,Ik denk dat veel mensen in Nederland nooit echt van me hebben gehoord”, vertelt Dilrosun, die dinsdag met Jong Oranje een oefenwedstrijd tegen Jong Engeland speelt.

Scoreformulier

,,Er wordt in Nederland niet veel naar de Bundesliga, naar Hertha gekeken. Dus dan praten ze ook niet over je. Dat doet mij niet echt wat. Als ik steeds op het scoreformulier sta met goals en assists, spreekt dat voor mij voor zich”, aldus Dilrosun, die dit seizoen drie goals en twee assists op zijn naam heeft in de Bundesliga. ,,Het is ook niet dat ik wíl dat mensen over me praten, of zo. Ik wil presteren en als ik dat doe, gaan ze misschien vanzelf over me praten.”

Quote

Ik denk dat veel mensen in Nederland nooit echt van me hebben gehoord.

Javairô Dilrosun

Zaterdag keek hij met Jong Oranje in de eetzaal naar hoe het Nederlands elftal zich verzekerde van een EK-ticket. ,,Het was niet echt denderend, maar het is belangrijk dat ze het eruit hebben gesleept. Als ik zo door blijf gaan, of het nog beter doe, denk ik dat ik wel een kans krijg om het te laten zien op het EK.”

Vroeg naar Engeland: ‘Iedereen heeft zijn eigen pad’
Javairô Dilrosun (21) vertrok in 2014 vanuit de jeugdopleiding van Ajax naar die van Manchester City. In 2018 tekende hij transfervrij bij Hertha BSC. Zijn carrièreverloop lijkt op dat van Daishawn Redan (18), de spits die afgelopen donderdag zijn eerste doelpunt voor Jong Oranje maakte tegen Jong Gibraltar (0-6). Redan komt uit de jeugd van Ajax, vertrok op jonge leeftijd naar Engeland (Chelsea) en werd daar ook opgepikt door Hertha. Dilrosun heeft nooit spijt gehad van zijn keuze. ,,Ik ben blij met de Bundesliga. Dat is een zwaardere competitie dan de eredivisie, met elke week lastige tegenstanders. Daar heb ik profijt van in mijn ontwikkeling”, aldus de aanvaller. Wat hij zou adviseren aan een 15-jarig Ajax-talent dat door Manchester City wordt gepolst? ,,Dat is een lastige vraag. Ik zou het niet weten. Iedereen heeft zijn eigen pad. Ik heb er in elk geval geen spijt van.”

Poll

Wie moet de nieuwe trainer van NAC worden?

  • Erwin Koeman (18%)
  • Robert Maaskant (5%)
  • Alfons Groenendijk (5%)
  • Maurice Steijn (18%)
  • Kees van Wonderen (31%)
  • Jurgen Streppel (8%)
  • Iemand anders (14%)
7781 stemmen