Volledig scherm
Orkun Kökcü houdt vier Emmen-spelers bezig. © Pim Ras Fotografie

Scorende Feyenoord-debutanten: Alleen Tebbenhoff jonger dan Kökcü

Met zijn doelpunt tegen Emmen werd Orkun Kökcü vanmiddag de op één jongste Feyenoorder die scoorde bij zijn eredivisiedebuut. Alleen Zier Tebbenhoff was er nóg eerder bij.

Door Wietse Dijkstra

Zier Tebbenhoff, 17 jaar en 237 dagen

Volledig scherm
Zier Tebbenhoff (r) in duel met de Vitesse-spelers Edward Sturing en Bart Latuheru. © ANP

Al meer dan dertig jaar houder van het clubrecord. Tebbenhoff kwam op 25 september 1988 binnen met stip bij Feyenoord toen hij scoorde bij zijn debuut tegen Fortuna Sittard. De Hagenaar, ingevallen voor Ruud Heus, bepaalde in de Kuip vier minuten voor tijd de eindstand op 4-2. Alleen Georginio Wijnaldum (17 jaar, 21 dagen), Regi Blinker (17, 109) en Leonardo (17,226) waren nog jonger dan Tebbenhoff toen ze hun eerste Feyenoord-goal maakten, maar zij deden dat niet in hun eerste wedstrijd voor de Rotterdammers. Het begin van een glansrijke loopbaan was het overigens niet. Ondanks de hoge verwachtingen scoorde Tebbenhoff na zijn debuut nog maar één keer voor Feyenoord.

Orkun Kökcü, 17 jaar en 345 dagen

Volledig scherm
Orkun Kökcü (r) wordt gefeliciteerd door Mo El Hankouri na zijn goal in de beker tegen Gemert, zijn officiële debuut voor Feyenoord. © Pro Shots

Tebbenhoff was al lang gestopt met voetballen toen Kökcü werd geboren. Dat hij tegen Emmen zo jong kon debuteren – én scoren - dankte hij aan het feit dat Jens Toornstra gebleseerd uitviel en Yassin Ayoub niet fit genoeg was. De in Haarlem geboren Kökcü kwam in 2014 over uit de jeugd van FC Groningen. De middenvelder maakte eerder dit seizoen, op 27 september, zijn debuut in een officiële wedstrijd voor Feyenoord 1 in de beker tegen Gemert (0-4). Ook in dat duel was hij meteen trefzeker. Vlak voor rust maakte hij de 0-2.

Frank Roosa, 18 jaar en 173 dagen

Volledig scherm
Frank Roosa. © VI Images

Frank Roosa kende een pikstart bij Feyenoord toen hij op 20 april 1986 bij zijn debuut tegen FC Utrecht meteen scoorde. Helaas voor de middenvelder was het ook meteen zijn laatste goal voor de Rotterdammers. Mede door blessures kwam de loopbaan van Roosa nooit van de grond. Zijn hoogtepunt beleefde hij bij SVV, waarmee hij in 1990 kampioen van de eerste divisie werd.

Jean-Paul Boëtius, 18 jaar en 220 dagen

Volledig scherm
Debutant Jean-Paul Boëtius stuurt de Ajacieden Alderweireld, Poulsen en Van Rhijn het bos in. © Pim Ras Fotografie

Een mooier debuut dan dat van Boëtius is nauwelijks denkbaar. De Rotterdammer die de gehele jeugdopleiding van Feyenoord doorliep, werd op 28 oktober 2012 voor de leeuwen gegooid tegen Ajax (2-2). De buitenspeler mocht in de topper in de basis beginnen en liet de Kuip ontploffen toen hij in de 23ste minuut voor de 1-1 zorgde. Drie jaar later vertrok hij naar FC Basel om via Racing Genk in 2017 weer terug te keren in de Kuip. Daar kwam hij begin dit seizoen in conflict met trainer Giovanni van Bronckhorst. Boëtius nam daarop opnieuw de wijk, dit keer naar Mainz.

Rini Plasmans, 18 jaar en 355 dagen

Brabander Rini Plasmans speelde maar één wedstrijd voor Feyenoord, maar mooi dat hij daarin wel meteen scoorde. Dat was op 16 november 1975, uit tegen Excelsior (1-4), zijn latere club. Plasmans, die zijn debuut bij Feyenoord dankte aan een schorsing van Jørgen Kristensen, speelde ook voor FC Den Bosch en FC Twente. Een knieblessure maakte in 1984 een vroegtijdig einde aan zijn carrière.

Volledig scherm
Rini Plasmans. © VI Images

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (77%)
  • Nee (23%)
6086 stemmen

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
8726 stemmen