Volledig scherm
Rood voor Maikel van der Werff tegen PSV. © ANP / VI Images

Rode waas bij Vitesse: nationaal record in zicht

Vitesse is op weg naar een bedenkelijk nationaal record. De Arnhemse club overlegt een overvloed aan rode kaarten in één voetbalseizoen. De teller voor de eredivisionist staat na de veldverwijzing van Matus Bero (voor één duel geschorst) tegen Ajax al op negen. 

Alleen Roda JC en FC Groningen kwamen ooit hoger uit met tien ronde kaarten, maar Vitesse heeft nog twee competitiewedstrijden om dat 'record’ te verbreken.

Bij Vitesse kregen dit seizoen Max Clark (tegen Heracles), Alexander Büttner (PEC Zwolle) en Thomas Bruns (Feyenoord) eenmaal rood. Danilho Doekhi (rood tegen Feyenoord en PSV), Maikel van der Werff (ADO Den Haag en PSV) en Bero (NAC en Ajax) werden twee keer van het veld gestuurd.

Negen keer rood is clubrecord

Volledig scherm
Rood voor Max Clark tegen Heracles Almelo. © VI Images

Negen rode kaarten in één competitie is voor Vitesse een clubrecord. Slechts vier clubs reikten ooit tot minimaal negen rode kaarten in één eredivisie-seizoen. In de jaargang 2013/2014 eindigde Roda JC op tien rode kaarten.

FC Groningen ontving tien keer rood in het seizoen 1997/1998. De Groningers kregen in de competitie van 2013/2014 nog eens negen keer rood. FC Volendam kwam in de eredivisie in 1995/1996 uit op negen keer rood.

Vitesse ontving in dit seizoen overigens al een tiende keer rood. Maar die telt in de competitie niet mee. Jake-Clarke Salter werd in Europa League in de uitwedstrijd tegen FC Basel van het veld gestuurd.

Volledig scherm
Rood voor Danilho Doekhi tegen Feyenoord. © ANP