Volledig scherm
© ANP

Roda JC is punten kwijt na afgewezen beroep

Roda JC krijgt definitief drie punten in mindering. De beroepscommissie licentiezaken betaald voetbal wees het beroep af dat de Limburgse club had aangetekend tegen de uitspraak van de licentiecommissie, begin oktober. Die oordeelde dat Roda vanwege het overtreden van diverse licentieregels drie punten in mindering zou moeten krijgen.

Dat betekende dat de club uit Kerkrade het puntentotaal in de Keuken Kampioen Divisie ziet slinken tot zestien. Roda JC blijft op de ranglijst op de veertiende plek staan, met nu evenveel punten als Jong AZ.

De geplaagde eerstedivisieclub uit Kerkrade moet ook twee geldboetes betalen, van in totaal 12.500. De sancties zijn definitief, omdat een uitspraak van de beroepscommissie licentiezaken niet meer valt aan te vechten.

De onafhankelijke licentiecommissie stelde eind juni een onderzoek in naar Roda JC. Het controlerende college kwam tot de conclusie dat de club aan diverse licentieregels niet heeft voldaan. De voornaamste overtreding was dat de Mexicaanse investeerder Mauricio Garcia de la Vega, de beoogde eigenaar van Roda, zonder toestemming meer dan 25 procent van de aandelen had gekregen.

Boze fans zetten De la Vega eind september tijdens de thuiswedstrijd tegen De Graafschap letterlijk het stadion uit, uit onvrede over het uitblijven van investeringen. De Mexicaan weigerde aanvankelijk te vertrekken bij de financieel zo geplaagde club, maar na bemiddeling door de gemeente Kerkrade en de KNVB besloot De la Vega alsnog af te zien van de definitieve overname.

Eind oktober werd Roda JC gered door een groep (lokale) ondernemers, die bijna 80 procent van de aandelen in handen kregen. Ze dienden ook net op tijd de vereiste bankgarantie in bij de KNVB. Herman Huirne werd aangesteld als nieuwe algemeen directeur.