Volledig scherm
© Pro Shots
6
EINDE
0
  • Luuk de Jong 17' 90'+2'
  • Robin van der Meer 34'
  • Jurgen Mattheij 52'
  • Donyell Malen 80'
  • Steven Bergwijn 89'

PSV werkt dankzij twee eigen goals van Excelsior aan doelsaldo

PSV heeft de draad weer opgepakt na de nederlaag van vorig weekeinde in de Kuip. Excelsior fungeerde vanavond als schietschijf in het Philips Stadion. Met een 6-0 zege legde de koploper de druk weer bij Ajax neer.

Volledig scherm
© ANP

Door Maarten Wijffels

Van de eerste competitienederlaag naar misschien wel de makkelijkste overwinning van het seizoen. Zo kan dat gaan in de huidige eredivisie. Vooraf hield al vrijwel niemand rekening met een nieuwe uitglijder van PSV. Maar zó makkelijk als de koploper zijn ritme kon herpakken thuis tegen Excelsior, dat was het andere uiterste. Als de naïeve tegenstander met nog grotere cijfers was afgedroogd zoals laatst tegen Ajax, was dat een logische uitslag geweest.

Trainer Mark van Bommel zag zijn ploeg dus simpel de draad oppakken na het verlies tegen Feyenoord. Een ploeg die hij voor het eerst deze competitie bewust wijzigde. Veertien eredivisieduels lang zweerde Van Bommel bij een vaste basiself. De zes mutaties tot aan vanavond waren altijd gedwongen door een kleine blessure of omdat Daniel Schwaab een keer ziek was. Maar nu verdween Gaston Pereiro op sportieve gronden uit het elftal en kreeg Érick Gutierrez zijn kans.

De Mexicaanse miljoenenaankoop startte ook nog op een avond die speciaal in het teken stond van de band van PSV met zijn geboorteland. Overal in het stadion werd gevierd dat de landskampioen zich permanent in Mexico gaat vestigen met een eigen kantoor. Stewards liepen rond met sombrero’s. Het broodje Mexicano was in de aanbieding, in de middencirkel lag vooraf een joekel van een Mexicaanse vlag en oud-speler Carlos Salcido tekende een overeenkomst als ambassadeur van PSV in Mexico.

In dat decor gingen Guti en PSV meteen voortvarend van start. In de derde minuut hij kreeg hij een bal aangespeeld tussen de linies, die hij knap aannam. Vervolgens draaide Guti in één vloeiende beweging door en met buitenkantje links stak hij zijn maat Lozano weg. Het leidde meteen tot het eerste gevaarlijke moment en tot applaus van de tribunes.

Rode loper

Volledig scherm
© ANP

Excelsior legde daarna de rode loper uit. Na 17 minuten stond de 1-0 al op het scorebord. Luuk de Jong rondde bij de eerste paal attent af na een voorzet van Angeliño, die op zijn beurt alert reageerde op slecht uitverdedigen van keeper Sonny Stevens. De doelman van de Kralingers had toch al niet zijn avond. Voor rust incasseerde Stevens ook de 2-0 uit een eigen doelpunt van Robin van der Meer en in de rust moest hij eraf met een blessure.

Vervanger Allessandro Damen mocht de wedstrijd in de schiettent volmaken. Vooral Lozano verzuimde PSV richting een monsterscore te schieten. Opzichtig was hij uit op eigen succes op deze Mexicaanse avond. Uiteindelijk had Van Bommel na 71 minuten wel genoeg gezien. Lozano had wat last van zijn schouder, maar het was ook een gelegenheid om Donyell Malen te brengen als de invaller die altijd voldoet.

Malen scoorde wél, uit een steekpass van Guti, die daarmee een fraaie reeks in stand hield. In de zes competitieduels waarin hij minuten maakte, is Guti nu al bij zes goals rechtstreeks betrokken geweest.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots
Volledig scherm
© ANP