Huldiging RBC op de Markt bij de promotie in 2000
Volledig scherm
Huldiging RBC op de Markt bij de promotie in 2000 © Visumar

Podcast De Luiten: laten horen dat RBC leeft

Podcast De Luiten: mooie verhalen vertellen over RBC, zodat ze niet verloren gaan. Dat is het idee van twee fans van de in 2011 ter ziele gegane profclub, Eric Konings (36) en BN DeStem-journalist Floyd Aanen (35). De eerste aflevering verschijnt op 24 januari.

De twee Roosendalers merkten vorig jaar oktober bij een thema-avond van theatermakers van Drie Maal Plankenkoorts over de club in De Kring hoe erg RBC nog leeft. ,,Er liggen zoveel verhalen voor het oprapen. Die willen we graag vertellen of laten vertellen door betrokkenen”, legt Eric Konings uit. Het idee voor een podcast ontstond op 4 november na een simpel berichtje: ‘Wat denk je ervan om een podcast te maken over RBC?’. En zo geschiedde. ,,De sympathie die er nog is behouden laten blijven. De verhalen niet verloren laten gaan.”

De naam behoeft voor de echte RBC-fans geen uitleg. ,,De Luiten is geheel objectief gezien het mooiste stadion dat er ooit gestaan heeft in Nederland”, is Floyd Aanen lyrisch. Konings: ,,De Luiten staat voor het RBC waar Floyd en ik van houden. Het echte Roosendaalse, de kameraadschap daar. Dat is voor ons, maar ook voor een hoop andere fans het mooiste.”

Podcast De Luiten
Volledig scherm
Podcast De Luiten © Podcast De Luiten

De twee kunnen honderduit vertellen over de Roosendaalse club. Aanen: ,,RBC - Veendam, 1995, was mijn eerste wedstrijd. Ik was tien en mijn ouders hadden niks met voetbal, dus ik ging met iemand anders naar het stadion. Daar ging een wereld voor mij open.” Of over de eerste uitwedstrijd van Konings: ,,AZ-uit. Maar ik bleek te weinig geld voor een kaartje te hebben. Voor ik er erg in had legden andere fans bij en kon ik naar binnen. Dat was hoe het was. En Floyd was er altijd bij.” De twee bezochten jarenlang nagenoeg iedere wedstrijd. Uit en thuis.

Over de mooiste herinnering aan RBC zijn de twee eensgezind. ,,De eerste promotie naar de eredivisie, die 2-4 bij Excelsior. Een vol uitvak. Toen werd ik overmand door emoties”, aldus Aanen. ,,En het seizoen daaraan voorafgaand”, voegt Konings toe. ,,Toen kregen we ineens echt voetbal te zien. Dat hadden we nog nooit gezien op De Luiten.”

De eerste aflevering, de zogeheten ‘nulaflevering’ verschijnt op 24 januari en is te vinden op Spotify, Apple Music, SoundCloud en YouTube. ,,Daarin gaan we uitleggen wat we gaan doen. We hebben rubrieken, nodigen leuke sprekers uit. Elke aflevering heeft een thema en een gast. De eerste gaat over stadion De Luiten”, legt Aanen uit. Vanaf dat moment komt er elke maand een aflevering van 30 tot 45 minuten. De twee pakken het serieus aan, krijgen steun van de voormalige profclub (tegenwoordig derdeklasser) en hulp van een kleine redactie en de broer van Konings, Marc, die alles monteert.

Stadion De Luiten
Volledig scherm
Stadion De Luiten © Ben Steffen