Volledig scherm
Donyell Malen. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Nieuwe PSV-spits met vleugje Amsterdamse bluf

Donyell MalenZijn moeder reed hem dag in dag uit van de kop van Noord-Holland naar Amsterdam. Jarenlang. Donyell Malen bleek nabij Den Helder een begenadigd talent en trainde vanaf zijn 9de bij Ajax, om in de toekomst te kunnen schitteren in de eredivisie.

Door Rik Elfrink 

Hij stapte in 2015 over naar Arsenal en nu hoopt de 18-jarige aanvaller snel bij PSV zijn debuut op het hoogste niveau te maken. De ex-ploeggenoot van onder anderen Justin Kluivert en Matthijs de Ligt, bij Ajax al bekende namen, wil na de afslag naar Engeland in Eindhoven zijn kans grijpen.

Quote

Ik moet me hier eerst bewijzen en mijn plek afdwingen, dat weet ik wel.

Donyell Malen

Van een zuchtje wind ligt hij niet wakker, vertelt de spits op trainingscomplex De Herdgang, als hij buiten poseert voor de fotograaf. Malen is opgegroeid in de polder en nabij de Afsluitdijk, bij het voormalige eiland Wieringen. Aan tekst geen gebrek bij de nieuweling, die bij PSV tot 2020 heeft getekend. Hij wil naar eigen zeggen wél leergierig, maar niet als een doetje binnenkomen.

,,Ik moet me hier eerst bewijzen en mijn plek afdwingen, dat weet ik wel. Maar dat betekent niet dat je niet overtuigd van jezelf kunt zijn", zegt hij. ,,Mijn doel is om in de toekomst bij PSV naar de profkant te gaan en als het aan mij ligt liever gisteren dan vandaag. Het kan misschien een tijdje duren, maar goed genoeg is ook wat mij betreft oud genoeg. Als ik mezelf bij Jong PSV laat zien, zullen de kansen vanzelf een keer komen, al weet ik ook dat geduld soms nodig is."

Ballen binnenschieten

Volledig scherm
Donyell Malen. © VI-Images/Hollandse Hoogte

Zijn taak op het veld omschrijft hij zonder poespas. ,,Ik moet gewoon ballen binnenschieten. Dat kan via een plek in het centrum en vanaf links, binnen- en buitenom. Ik kies graag voor de kortste weg naar de goal en vind dat ook een sterke kant van mezelf."

Een vleugje Amsterdamse bravoure op De Herdgang? Malen was zeven jaar actief bij Ajax en de afgelopen twee jaar dus in Londen. ,,Ik kom hier echt niet zo binnen van 'kijk mij, nou ik kom van Arsenal'. Zelf eerst een plek veroveren is nu het doel. Wel hebben de jaren in Engeland me zelfvertrouwen en kracht gegeven. Ik ben bij Arsenal een betere voetballer geworden, ook omdat ik daar soms met de A-selectie mocht meetrainen en met grote voetballers werkte. Onder anderen Thierry Henry was er een tijdje jeugdtrainer en gaf me aanwijzingen. Hier is er met bijvoorbeeld Ruud van Nistelrooij natuurlijk ook een wereldberoemde ex-speler die ons beter wil maken. Andere trainers, die minder bekend zijn, kunnen net zulke goede inzichten hebben."

Mino Raiola

Quote

Ik kende Eindhoven vooral van De Herdgang.

Donyell Malen

Samen met zijn vriendin woont hij nu in Eindhoven. Zijn moeder woonde met hem een tijd in Engeland, maar komt nu alleen nog naar de wedstrijden kijken. Met zijn Surinaamse vader heeft hij momenteel contact via de app, omdat hij in Suriname verblijft. ,,Bijna alles is nieuw voor me. Ik kende de stad vooral van De Herdgang, waar ik in het verleden vaak met Ajax ben geweest. Door zo'n tijd in het buitenland leer je om je snel aan te passen en dat is voor mij ook waardevol geweest."

 Nu ligt zijn toekomst dus bij PSV, dat dit 'buitenkansje' maar wat graag binnenhaalde. ,,Ik heb er met mijn zaakwaarnemer Mino Raiola en familie lang en goed over gesproken. Het is de beste stap om terug te keren. Ik denk dat hier voor mij de meeste kansen zijn om door te breken."

poll

Ook zonder de huurlingen van Manchester City moet NAC zich kunnen handhaven in de eredivisie

Ook zonder de huurlingen van Manchester City moet NAC zich kunnen handhaven in de eredivisie

  • Ja (59%)
  • Nee (41%)
1573 stemmen