Ike Ugbo juicht na de late gelijkmaker van Roda JC.
Volledig scherm
Ike Ugbo juicht na de late gelijkmaker van Roda JC. © BSR Agency

NEC meldt zich in subtop, spektakel in Kerkrade

samenvattingDoor een 1-0 zege op FC Den Bosch vanavond kruipt NEC richting subtop in de Keuken Kampioen Divisie, waar Go Ahead Eagles eerder op de dag op 1-1 bleef steken tegen Almere City. In een turbulente Limburgse derby maakte Roda JC in een bizarre slotfase nog een achterstand van 2-0 goed tegen MVV: 2-2. 

De Belg Koen Kostons leek het duel te beslissen toen hij MVV in de 88ste minuut met een fraaie lob op 0-2 zette. Maar voor vuurwerk in Kerkrade zorgden vanmiddag niet alleen de supporters van de thuisclub. De spelers van Roda JC toonden veerkracht en hadden nog een verrassend slotakkoord voor hun aanhang in petto. Roland Alberg en Ike Ugbo redden met hun later treffers een punt voor de thuisclub: 2-2.

Bekijk hier de samenvatting van Roda JC - MVV (Premium).

De supporters van Roda JC zorgden er voor rust voor dat het duel twee keer moest worden stil gelegd. Arbiter Pol van Boekel voelde zich binnen het kwartier twee keer genoodzaakt om de wedstrijd te staken in verband met vuurwerk en hevige rookontwikkeling.

De indrukwekkende rookpluimen bij Roda JC - MVV.
Volledig scherm
De indrukwekkende rookpluimen bij Roda JC - MVV. © BSR Agency

De supporters zouden het vuurwerk hebben afgestoken omdat ze niet blij waren met het vroege aanvangstijdstip van 12.15 uur, bedoeld om drie wedstrijden in de eerste divisie achter elkaar op FOX Sports te kunnen uitzenden. ‘FOX op zwart’, stond op een groot spandoek dat onder het betreffende vak hing. Bij een volgende keer dat er vuurwerk zou worden, zou het duel definitief worden gestaakt. Zo ver kwam het echter niet.

FOX Sports on Twitter

⚫️ | Roda JC - MVV wordt voor de tweede keer vanmiddag stilgelegd vanwege vuurwerk. De spelers gaan naar binnen. #rodmvv https://t.co/YzLrEbmMOS https://t.co/EzaL4arWUL

MVV kwam halverwege de tweede helft op voorsprong via Joeri Schroijen. Amper twee minuten later had Alberg de thuisclub op gelijke hoogte moeten zetten. Na een prima voorzet van Jordy Croux had de Roda-aanvaller de gelijkmaker op zijn schoen, maar van dichtbij schoot hij via doelman Nigel Bertrams over. Na de goal van MVV-spits Kostons sloeg Alberg in de laatste minuut alsnog toe, waarna Ugbo het Roda-feest compleet maakte. De spits kon de gelijkmaker binnentikken nadat doelman Bertrams een vrije trap uit zijn handen had laten glippen.

Spektakel in Deventer

Met het elfde gelijkspel van het seizoen, 1-1 tegen Almere City, evenaarde Go Ahead Eagles vanmiddag het clubrecord van het aantal ongeslagen wedstrijden op rij: negentien. De ploeg van trainer Jack de Gier had  in een spectaculair duel kansen op meer in het eerste competitieduel van 2020, maar kreeg het verrassend sterke Almere er niet onder.

Beide ploegen kregen voor rust al genoeg kansen om te scoren. Zo had Almere-spits Thomas Verheydt pech met een afgekeurde goal (buitenspel) en een kopbal op de lat. Ook Go Ahead kreeg legio mogelijkheden om in de eerste helft toe te slaan, maar vreemd genoeg stond het halverwege nog 0-0.

Bekijk hier de samenvatting van Go Ahead Eagles - MVV (Premium)

Door een fraaie goal van James Efmordis kwam Almere City in de slotfase op voorsprong. De Griek nam een voorzet van Delvechio Blackson bij de tweede paal ineens op zijn slof. Lang konden de bezoekers niet van hun voorsprong genieten, want twee minuten later zorgde invaller Adrian Edqvist alweer voor de gelijkmaker.

In de slotfase ging de thuisclub met man en macht op jacht naar de winnende goal. Invaller Maarten Pouwels kreeg nog de beste kans op de 2-1, maar hij miste van dichtbij

Voormalig Go Ahead-spits Thomas Verheydt (l) namens Almere City in duel met Elmo Lieftink.
Volledig scherm
Voormalig Go Ahead-spits Thomas Verheydt (l) namens Almere City in duel met Elmo Lieftink. © BSR Agency

NEC zet stap richting play-offs

NEC is weer een stap dichter bij de play-offs voor promotie. Door de moeizame 1-0 zege op FC Den Bosch klommen de Nijmegenaren naar de achtste plaats.

De slordig spelende thuisploeg had in de eerste helft weinig in te brengen. FC Den Bosch was de bovenliggende partij en kreeg via Luuk Brouwers en Oussama Bouyaghlafen kansen om de score te openen. Toch was het NEC dat met een voorsprong de rust in ging. Jonathan Okita zorgde in de 42ste minuut tegen de verhouding in voor de 1-0.

Bekijk hier de samenvatting van NEC - FC Den Bosch (Premium).

Gestimuleerd door een sfeeractie van de aanhang in Nijmegen, die bij de start van de tweede helft ene metershoog spandoek ontrolden, kwam NEC na rust een stuk beter voor de dag. Jelle van Landschoot was dicht bij de 2-0 toen hij de onderkant van de lat raakte, terwijl Okita het duel met een tweede treffer ook al vroegtijdig had kunnen beslissen. Ook Anthony Musaba kreeg de bal niet na een handige actie niet in het doel.

Matchwinnaar Jonathan Okita (r) in duel met Luuk Brouwers.
Volledig scherm
Matchwinnaar Jonathan Okita (r) in duel met Luuk Brouwers. © BSR Agency
Het enorme spandoek van de NEC-fans
Volledig scherm
Het enorme spandoek van de NEC-fans © BSR Agency

Karakteristieken

Roda JC - MVV 2-2 (0-0). 68. Schroijen 0-1, 88. Kostons 0-2, 90. Alberg 1-2, 90+1. Ugbo 2-2.
Scheidsrechter: Van Boekel. Geel: Deom (MVV). Toeschouwers: 8547.

Go Ahead Eagles – Almere City 1-1 (0-0). 73. Efmorfidis 0-1, 75. Edqvist 1-1.
Scheidsrechter: Nagtegaal. Geel: Mirani (Almere City). Toeschouwers: 8467.

NEC – FC Den Bosch 1-0 (1-0). 42. Okita 1-0.
Scheidsrechter: Ruperti. Geel: Dijkstra, Musaba, Velikonja (NEC), Deijl, Dkidak (FC Den Bosch). Toeschouwers: nnb.