PR dgfoto Gelderlander Nijmegen - Lent: Hans van Delft
Volledig scherm
PR dgfoto Gelderlander Nijmegen - Lent: Hans van Delft © Paul Rapp

‘NEC-icoon Van Delft in rijtje Van Praag, Van Raaij en Van den Herik’

Hans van Delft, erevoorzitter van NEC, die dinsdag op 73-jarige leeftijd overleed heeft voor altijd een plek in de geschiedenis van de voetbalclub. Nijmegenaar Van Delft was voorzitter van NEC tussen 1997 en 2006. Onder hem leefde de zieltogende club volledig op met als hoogtepunt in 2003 Europees voetbal.

Tot zijn dood bleef Van Delft als investeerder en kritisch volger nauw betrokken bij de Nijmeegse club die anno 2020 weer naar de eerste divisie is afgezakt.

,,De naam Hans van Delft is niet weg te denken uit de clubgeschiedenis”, zegt Wilco van Schaik, huidig algemeen directeur van NEC. ,,Hij heeft de club groot gemaakt en verdient voor altijd alle lof. Hij hoort in een rijtje grootse clubvoorzitters met Michael van Praag (Ajax), Harrie van Raaij (PSV) en Jorien van den Herik (Feyenoord).”

Aan huis gekluisterd

De afgelopen maanden was de zieke Van Delft aan huis gekluisterd. Daar verrasten fanatieke NEC-fans hem zaterdag met een groot spandoek met de tekst: ‘Hans van Delft, voor altijd Grote Dikke Leider’, verwijzend naar de bijnaam van de NEC-icoon.

,,Het is schrikken dat hij drie dagen later is overleden, ook al wisten we dat hij heel ziek was”, zegt Jeroen Rengers, voorzitter van de supportersvereniging. ,,Van Delft heeft NEC op de kaart gezet. Hoogtepunt was het Europees voetbal in Polen in 2003: in Krakow in één grote stoet naar het stadion. Voorop Hans in een paardenkoets, daarachter alle supporters.”

Groot eerbetoon

Een groots eerbetoon is op zijn plaats vindt Van Schaik, maar dat zit er door het stilleggen van de voetbalcompetities en andere coronamaatregelen voorlopig niet in. ,,Nu kan dat alleen via social media. Maar zodra alles weer loopt gaan we als club op zoek naar een passende manier om aandacht aan zijn overlijden te besteden. Dat verdient hij absoluut.”