Finn Stokkers op 8 maart tijdens NAC - Roda JC.
Volledig scherm
Finn Stokkers op 8 maart tijdens NAC - Roda JC. © BSR Agency

Minister Van Rijn sluit profvoetbal voor 1 september niet uit

Sportminister Martin van Rijn sluit niet uit dat nog voor 1 september betaald voetbal kan worden gespeeld. Voorwaarde is dat het wel zonder publiek gebeurt. 

Van Rijn neemt een besluit zodra hij een plan van de KNVB over de hervatting van de eredivisie en eerste divisie heeft ingezien. Ook het Outbreak Management Team moet ernaar kijken. De voetbalbond komt binnen twee tot drie weken met een eerste plan. ,,Als het onder condities mogelijk zou zijn om het eerder te doen, dan wil ik daarnaar kijken”, zei hij tegen de NOS.

Eric Gudde (rechts).
Volledig scherm
Eric Gudde (rechts). © ANP

Van Rijn sprak vandaag met Eric Gudde, de ­directeur van de KNVB. Die zegt: ,,Ik heb de vraag neergelegd om voor 1 september weer volledig in groep te kunnen trainen. Want voorlopig staat er op 4 september een interland van Oranje gepland, tegen Polen in de Nations League. We hopen dat onze internationals die nog in Nederland spelen zich daarop zo goed mogelijk kunnen voorbereiden. Het gesprek met de minister is niet gegaan over competitie- of bekerwedstrijden vóór 1 september.’’

De KNVB maakte tot dusver niet duidelijk hoe de bond weer profwedstrijden wil gaan spelen, maar verklaarde wel dat het betaald voetbal 300 miljoen euro nodig zou hebben om overeind te blijven. Dat ergerde het kabinet, dat de voetbalbond te verstaan gaf eerst maar eens met een plan te komen.

Directeur Eric Gudde vertelde daarop dat hij begrip had voor de kritiek en beloofde met een plan te komen. Van Rijn overlegde vandaag met de KNVB. De bond beseft dat grote evenementen als een voetbalwedstrijd in een vol stadion voorlopig niet mogelijk zijn, constateert hij. En dat het kabinet evenmin een ‘grote zak met geld heeft klaarstaan’.

Op basis van het besluit van de regering besloot de KNVB dat het lopende seizoen beëindigd zou worden. 

Belang

De KNVB benadrukte het belang van het betaald voetbal voor veel Nederlanders, met elk weekeinde ruim 200.000 mensen op de tribunes en miljoenen televisiekijkers. De bond beseft ook dat veel sectoren het lastig hebben tijdens de coronacrisis en beloofde alles in perspectief te gaan bekijken. De KNVB probeert nu zo veel mogelijk oplossingen zelf te vinden en zal het plan in overleg met de betrokken ministeries uitwerken.

Het betaald voetbal biedt aan 13.000 mensen werkgelegenheid, van wie er 3200 direct bij de 34 profclubs werken. Het betaald voetbal draagt met 1,3 miljard euro bij aan bruto binnenlands product.