Mendes Moreira accepteert excuses Van der Ven: ‘Zo kan het dus ook’

FC Den Bosch-trainer Erik van der Ven trok vanmiddag het boetekleed aan ten overstaan van Excelsior-voetballer Ahmad Mendes Moreira. Van der Ven maakte op Woudestein z’n excuses voor eerdere uitspraken. De twee hebben het inmiddels bijgelegd.

Door Wesley van Oevelen

,,Zo kan het dus ook”, zei Mendes Moreira vlak nadat hij Van der Ven een vriendelijke handdruk gaf. De trainer van FC Den Bosch heeft in een gesprek met Mendes Moreira en Excelsior-trainer Ricardo Moniz spijt betuigd. Hij was daarvoor speciaal naar Rotterdam gereisd.

,,Een emotioneel gesprek’’, aldus Mendes Moreira later op de dag bij het televisieprogramma FC Rijnmond. ,,De term ‘zielig mannetje’ ging over mijn provocerende manier van juichen na de goal en niet over het moment dat ik van het veld liep. Hij heeft z’n excuses aangeboden en die heb ik aanvaard.”

Volledig scherm
Erik van der Ven en Ahmad Mendes Moreira op Woudestein. © SVB Excelsior
Volledig scherm
Ahmad Mendes Moreira (l) in duel met Declan Lambert. © BSR Agency

Van der Ven: ,,Ik ben absoluut niet racistisch en heb sowieso veel spijt van mijn opmerking. Ik zei dat vanuit emotie en had dat niet moeten doen.”

Zondag noemde Van der Ven Moreira, die door FC Den Bosch-aanhangers racistisch bejegend werd, een ‘zielig mannetje’. Reden voor zijn uitspraak was de manier waarop de linksbuiten zijn doelpunt pontificaal, met de handen achter zijn oren, vierde voor het vak van de M-Side, de Bossche harde kern.

Van der Ven was zondag op sociale media de gebeten hond. Zijn uitspraken zorgden voor grote consternatie. Zodanig dat de coach afgelopen nacht moest onderduiken, nadat zijn adres op internet kwam te staan en hij en zelfs zijn familieleden bedreigd werden. Daarvan heeft hij aangifte gedaan. 

Volledig scherm
Erik van der Ven. © BSR Agency

Die bedreigingen konden volgens Mendes Moreira niet de bedoeling zijn. ,,Ik heb verhalen gelezen dat de trainer van FC Den Bosch dat hij niet eens thuis kon slapen en dat hij en zelfs z’n dochtertje bedreigd worden. Ik weet dat hij me een ‘zielig mannetje’ genoemd heeft, maar het was nooit mijn intentie om hem in zo’n kwaad daglicht te zetten.”

Het OM doet inmiddels onderzoek naar de racistische geluiden, evenals de KNVB en FC Den Bosch. Mendes Moreira weet nog niet of hij aangifte gaat doen tegen de supporters die hem racistisch bejegenden. 

De beide clubs komen vanavond met een gezamenlijk statement. Excelsior-coach Ricardo Moniz is blij dat de twee met elkaar aan tafel hebben gezeten. ,,Het is heel belangrijk om met elkaar in dialoog te blijven. Ik heb gisteren al gezegd dat het gekken zijn die dit soort dingen doen, maar je moet ze wel opzoeken. Alleen zo kun je er iets aan doen. Ik hoop dat dit gesprek daarvoor het begin is geweest, want we zijn allemaal absoluut tegen racisme.’’

Bekijk hier de reactie van Georginio Wijnaldum over de gebeurtenissen in Den Bosch:

Bekijk hier de duiding van Oranje-volger Maarten Wijffels op de reactie van Wijnaldum:

Poll

Wie moet de nieuwe trainer van NAC worden?

  • Erwin Koeman (18%)
  • Robert Maaskant (5%)
  • Alfons Groenendijk (5%)
  • Maurice Steijn (18%)
  • Kees van Wonderen (31%)
  • Jurgen Streppel (8%)
  • Iemand anders (14%)
7781 stemmen