Toch een schaal voor Luuk de Jong. De PSV-spits heeft het spelersklassement van het AD gewonnen.
Volledig scherm
Toch een schaal voor Luuk de Jong. De PSV-spits heeft het spelersklassement van het AD gewonnen. © Photo-Prestige

Luuk de Jong Speler van het Jaar: ‘Toch nog een prijs, mooi’

Luuk de Jong is de winnaar van het spelersklassement van AD Sportwereld. De spits van PSV en de gedeeld topscorer van de eredivisie bleef in een nek-aan-nekrace Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt nipt voor. 

De voetbalredactie van AD deelde elke speelronde cijfers uit, waarbij De Jong alle 34 duels van begin tot eind speelde. Hij is de enige speler van PSV en Ajax voor wie dat dit seizoen gold. De Ligt miste één duel, PSV – Ajax van september, waarin een uitblinkende De Jong PSV naar een 3-0 zege leidde.

,,Met PSV hebben we uiteindelijk de titel nipt aan Ajax moeten laten. Maar zelf eindig ik als gedeeld topscorer en daarnaast nu met deze prijs namens het AD. Dat zie ik als mooi en eervol, je wordt toch gekozen op basis van je prestaties over een heel seizoen,’’ zegt De Jong, die met een gemiddeld cijfer van 6,735 De Ligt (6,727) met een minimaal verschil klopt. 

Het stempel dat de 28-jarige international op PSV drukte, was inderdaad van begin tot eind groot. De Jong scoorde in augustus, in september, oktober, november, december, januari, februari, maart en april. En daar zaten soms bijzonder fraaie treffers bij zoals een omhaal tegen SC Heerenveen en een vracht aan kopdoelpunten, zijn handelsmerk. 

Quote

Mooi en eervol. Je wordt toch gekozen op basis van je prestaties over een heel seizoen

Luuk de Jong

,,Ik had ook de twee wedstrijden van mei nog willen scoren,’’ zegt De Jong. ,,Zondag verloren we alleen helaas van AZ (1-0), waardoor de titelrace ineens definitief over was. Dat was een klap en dan is het zwaar om drie dagen later nog te moeten afsluiten tegen Heracles. Desondanks heb ik er nog wel alles aan gedaan om te scoren, want Dusan Tadic stond met 26 goals dichtbij. Uiteindelijk maakt hij er op de slotdag twee en eindig je allebei op 28. Maar oké, ook met dit gedeelde topscorerschap kan ik leven. Ik was eerder in mijn loopbaan drie keer tweede, dan voelt dit veel beter.’’

Bij zijn strijd met Matthijs de Ligt in het AD-spelersklassement denkt De Jong wel te weten wat hem in de 34ste en laatste speelronde nipt aan kop hield. ,,In de slotfase tegen Heracles gaf ik nog een steekpass waaruit Donyell Malen 3-1 maakte. Dat balletje, dat gaf net de doorslag hè. Ja? Zo zie je maar: elk detail telt, haha.’’

Luuk de Jong in actie tegen Heracles.
Volledig scherm
Luuk de Jong in actie tegen Heracles. © BSR Agency