3
EINDE
1
  • Memphis Depay 80' 90'+4'
  • Luuk de Jong 90'+1'
  • Josh Magennis 75'

Luuk de Jong en Memphis redden pover Oranje tegen taaie Noord-Ieren

Het kostte pijn en moeite, maar een doelpunt van invaller Luuk de Jong redde Oranje in de Kuip. Op een ronduit moeizame avond tegen Noord-Ierland won het Nederlands elftal uiteindelijk in blessuretijd: 3-1.

Door Sjoerd Mossou

De bal kwam letterlijk uit de lucht vallen, maar met een curieuze goal brak invaller Luuk de Jong in blessuretijd alsnog de ban tegen de vechtploeg van Noord-Ierland. Even later maakte Memphis Depay er ook nog 3-1 van: een geflatteerde zege op een ronduit moeizame avond.

Dat Oranje alsnog feestend van het veld afliep, was een klein wonder op zichzelf. Want na 75 minuten was het toch echt Noord-Ierland dat op voorsprong kwam, uit een kopbal van invaller Josh Magennis, robuuste spits van Hull City. Een doelpunt dat een wilde pogo losmaakte aan de zuidkant van de Kuip, bij de duizenden Noord-Ieren achter het doel, en dat de rest van het stadion stil liet vallen. Een afgang dreigde, de voorsprong was niet eens echt onverdiend, maar het Nederlands elftal knokte zich alsnog naar de zege.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© Action Images via Reuters

Powervoetbal

Oranje speelde in de Kuip vanaf de eerste minuut een ronduit moeizame interland, in balbezit de slechtste sinds maart 2018 tegen Engeland, de debuutinterland van Ronald Koeman als bondscoach. Het moet gezegd: het stugge Noord-Ierland dwong dat ook af, met uiterst gedisciplineerd powervoetbal, onvermoeibaar vechtend voor elke bal. Feilloos zetten spits Kyle Lafferty en valse rechtsbuiten Paddy McNair druk op Frenkie de Jong, daarmee de opbouw van Oranje al vroeg lam leggend. De Noord-Ieren hielden de ruimtes klein, maar zochten in balbezit meteen de diepte, met volop loopvermogen op vrijwel alle posities op het veld.

Als het Nederlands elftal al spelers vrij speelde, dan waren dat in veel gevallen Marten de Roon en Denzel Dumfries, precies zoals Noord-Ierland dat wilde. Oranje speelde bovendien veel te slordig om tot vloeiend aanvalsspel te komen.

Volledig scherm
© ANP Sport

Scherpte

Koeman had vooraf nog nadrukkelijk gewaarschuwd: scherpte en frisheid ontbraken deze week op het trainingsveld in Zeist. Een beeld dat zichtbaar doorwerkte in de Kuip, doorgaans toch het stadion waar Oranje zich op zijn best voelt.

De Jong overdreef bij vlagen met zijn kap- en draaiwerk. Bij Matthijs de Ligt kwam amper een diepe bal aan - en voorin waren Memphis Depay, Ryan Babel en Steven Bergwijn niet balvast genoeg.

Terwijl de Noord-Ierse fans monter hun strijdliederen zongen, werd het in de oranjegekleurde vakken almaar stiller. Voor rust kreeg slechts Georginio Wijnaldum iets wat op een kans leek, na rust werd de Liverpool-middenvelder vrijgespeeld na een goede actie van Bergwijn, maar echte kansen kon je het niet noemen. De zeldzame keren dat Oranje een opening vond, ontbrak voor het doel de finesse.

Volledig scherm
© ANP Sport

Ingreep

Een ingreep van Koeman kon niet uitblijven, met de invallers Donny van de Beek en Donyell Malen trachtte de bondscoach het duel alsnog de goede kant op te duwen. Dat leidde direct tot een overwicht, maar niet tot een goal. Malen was dichtbij met een omhaal, Wijnaldum had de bal meteen daarna voor het inschieten, maar kreeg onvoldoende richting aan de bal.

Even later was het aan de overkant raak. Blind liet zich te makkelijk aftroeven op de achterlijn, Maggenis won het luchtduel van De Ligt, zwak verdedigend voor het eigen doel: 0-1. Een rampscenario leek zich af te tekenen, maar Oranje toonde op zijn minst veerkracht, niet voor het eerst onder Koeman.

Verbeten trok het ten strijde, resulterend in de gelijkmaker van Memphis met een slim puntertje: 1-1. Malen had de winnende goal daarna voor het inkoppen, maar het was een andere invaller, De Jong, die even later alsnog het beslissende zetje gaf, zo ongeveer vanaf de doellijn. De 3-1 van Memphis was er een minuut later eentje voor de statistieken, een doelpunt dat vooral een stroeve avond verbloemde.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© ANP