Krachtig statement tegen racisme: twintig clubs staan na aftrap minuut stil

Keuken Kampioen DivisieIn tien wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie hebben twintig ploegen een minuut na de aftrap niet gevoetbald. Zo voeren de voetballers actie na de racistische teksten van FC Den Bosch-supporters richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. Op alle borden in de stadions verscheen het bericht: ‘Racisme? Dan voetballen we niet.’

Mendes Moreira stond bij Excelsior in de basis voor het thuisduel met FC Volendam. Op de tribunes kunnen alle fans in de 18de minuut een klaar gelegde rode kaart omhoog houden. Mendes Moreira speelt met rugnummer 18. FC Den Bosch, dat de rest van het seizoen met ‘Samen tegen racisme’ op de shirts speelt, is op bezoek bij Almere City FC. 

De collectieve actie is een initiatief van de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie in samenwerking met de 34 betaaldvoetbalclubs, KNVB, Coaches Betaald Voetbal en spelersvakbond VVCS. De spelers van het Nederlands elftal lieten begin deze week met een paar duidelijke statements van zich horen.

Morgen en overmorgen volgt de minuut niet voetballen bij de negen wedstrijden in de eredivisie. Ook veel amateurclubs doen mee aan de actie. 

Ahmad Mendes Moreira met spelers van Excelsior en FC Volendam.
Volledig scherm
Ahmad Mendes Moreira met spelers van Excelsior en FC Volendam. © BSR Agency
Ahmad Mendes Moreira tijdens de minuut stilte.
Volledig scherm
Ahmad Mendes Moreira tijdens de minuut stilte. © REUTERS
Supporters van FC Den Bosch in actie tegen racisme.
Volledig scherm
Supporters van FC Den Bosch in actie tegen racisme. © BSR Agency
Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Een duidelijke boodschap bij het stadion van Excelsior.
Volledig scherm
Een duidelijke boodschap bij het stadion van Excelsior. © BSR Agency
Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© BSR Agency
 1. Opsporing Verzocht vraagt aandacht voor aanslag op voormalig NAC-speler Abdellaoui

  Opsporing Verzocht vraagt aandacht voor aanslag op voormalig NAC-spe­ler Abdellaoui

  Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond uitgebreid aandacht aan de aanslag op voormalig profvoetballer Yassine Abdellaoui. De voormalig speler van Willem II, NAC, Rayo Vallecano, NEC en De Graafschap werd op woensdagavond 6 februari 2019 om half 12 ’s avonds op de George Sliekerkade in Amsterdam onder vuur genomen door een onbekende schutter. Abdellaoui overleefde de aanslag op zijn leven, maar een jaar na de aanslag doet de politie nog altijd pogingen om de aanslagpleger te vinden.
 2. Profvoetballers in spanning om kabinetsbesluit: ‘Vreemd als structuur wegvalt’
  Video

  Profvoet­bal­lers in spanning om kabinetsbe­sluit: ‘Vreemd als structuur wegvalt’

  De Nederlandse profvoetballers horen dinsdag of ze binnenkort weer kunnen beginnen met trainen of dat de maatregelen die door het kabinet zijn genomen worden verlengd. Ze zitten net als bijna iedereen in het land al twee weken thuis, omdat ook de profclubs hun faciliteiten hebben moeten sluiten om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De kans dat de maatregelen die tot en met 6 april gelden worden opgeheven, lijkt overigens niet groot.