Matthijs de Ligt.
Volledig scherm
Matthijs de Ligt. © BSR Agency

Koeman gaat nadenken als De Ligt in oktober nog niet speelt

Bondscoach Ronald Koeman was verrast toen bleek dat Matthijs de Ligt zaterdag op de bank zat bij Juventus in het duel bij Parma (0-1). ,,Hij is voor heel veel geld vertrokken, dus dan ga je er vanuit dat hij gaat spelen”, aldus Koeman bij Studio Voetbal. 

Koeman zal De Ligt wellicht gewoon oproepen voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Duitsland (6 september) en Estland (9 september). ,,Als dit ook nog in oktober is, dan ga je nadenken dat je verdediger geen ritme heeft. Ik trek geen lijn van als je zo lang niet gespeeld hebt, dan speel je niet. Het hangt af van posities en spelers.”

De bondscoach hoopt dat De Ligt na een aanpassingsperiode weer gaat spelen bij Juventus. ,,Ik heb Matthijs twee weken geleden gesproken. Hij gaf toen aan dat zich moest aanpassen aan de manier van spelen en verdedigen. Dus misschien heeft het meer tijd nodig. Maar het moet natuurlijk niet te veel tijd kosten.” 

Volledig scherm
© AFP

Ihattaren

Koeman ging bij Studio Voetbal ook in op Mohamed Ihattaren, die in de voorselectie van Marokko én van Jong Oranje zit. De 17-jarige PSV’er gaf aan nog niet te willen kiezen. Volgens de bondscoach van het Nederlands elftal is Ihattaren ‘voetbalnederlander’ en kan hij komende maand sowieso niet meespelen bij Marokko. ,,Als hij voor Marokko wil kiezen, dan moet hij een traject in met vergunning en zo.”

Koeman is niet van plan om Ihatteren onder druk te zetten door hem snel in de definitieve selectie van Oranje op te nemen.  ,,Wij hebben hem een signaal gegeven dat we in hem in een toekomstig Oranje-speler zien. En we houden contact met trainer Mark van Bommel van PSV. Maar de keuze is aan Ihatteren en aan zijn familie. Maar als Marokko 100.000 euro betaalt...”, aldus Koeman, die verwacht dat de komende tien spelers eerder voor Marokko zullen kiezen, zoals recent Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui hebben gedaan. 

Sportverslaggever Willem Haak volgt de Italiaanse voetbalcompetitie op de voet en vertelt over de seizoensstart van De Ligt:

Ihattaren.
Volledig scherm
Ihattaren. © BSR Agency
Ronald Koeman.
Volledig scherm
Ronald Koeman. © BSR Agency