KNVB verschuift Ajax-PEC Zwolle van 2 naar 13 maart

PollDe eredivisiewedstrijd Ajax – PEC Zwolle wordt verzet van zaterdag 2 naar woensdag 13 maart (18.30 uur). De verplaatsing vindt plaats om Ajax optimaal de mogelijkheid te bieden om zich voor te bereiden op de return van de Champions League-confrontatie met Real Madrid.

De wedstrijd Ajax - PEC Zwolle begint op 13 maart om 18.30 uur. De wedstrijd tussen Excelsior en PSV is op 2 maart met een uur vervroegd naar 19.45 uur.

Ajax verloor vorige week het thuisduel met Real Madrid met 1-2. Met dank aan de goede resultaten van de club uit Amsterdam in Europa staat Nederland nog altijd elfde op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Oostenrijk dreigt ons land echter te passeren in dat klassement. Als dat gebeurt dan, plaatst ook de kampioen van de eredivisie van 2020 zich niet rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League. Real moet op 2 maart overigens wel vol aan de bak. De club ontvangt dan FC Barcelona in Estadio Santiago Bernabéu.

Poll

Ajax - PEC wordt terecht verplaatst door de KNVB

  • Ja (43%)
  • Nee (57%)
12314 stemmen

Waarom Ajax voor Real-thuis géén beroep deed op de KNVB
Ajax deed voor de thuiswedstrijd tegen Real Madrid géén beroep op de KNVB. De club laten weten dat de situatie nu anders is omdat Ajax toen niet hoefde te reizen. Bovendien zat er toen geen midweekse wedstrijd voor. Nu is dat wel het geval met de halve finale van de beker aanstaande woensdag in De Kuip tegen Feyenoord. 

,,In het belang van het Nederlandse voetbal hebben we voorafgaand aan dit seizoen met alle clubs afgesproken om zoveel mogelijk rekening te houden met de Europese verplichtingen van de Nederlandse clubs”, legt manager competitiezaken Jan Bluyssen uit waarom de KNVB het duel tussen Ajax en PEC heeft verplaatst. ,,Ajax is dit seizoen nog de enige club die namens het Nederlandse voetbal de punten voor de coëfficiëntenlijst van de UEFA kan binnenhalen, dus daar houden we zoals afgesproken rekening mee. We beseffen dat de aanvangstijd van 18.30 uur op een doordeweekse dag ongunstig is voor de supporters van PEC Zwolle, maar omdat het een speeldag in de Champions League is, kan het helaas niet anders.’’

Een woordvoerder van PSV laat weten dat de koploper uit Eindhoven met verbazing op het besluit van de KNVB heeft gereageerd. ,,We hebben ook officieel bezwaar aangetekend”, zegt hij. ,,In het begin van het seizoen hebben Ajax, PSV en de KNVB afgesproken dat het mooi zou zijn als er tijdens de Europese campagne een dag rust kan worden gecreëerd. Maar dat zou voor beide clubs gelden. Dan krijg je nooit scheve gezichten. Een maand geleden hebben we met Ajax, PSV, Feyenoord, de KNVB en FOX Sports gesproken over volgend seizoen. Maar over Ajax en Real is met geen woord gerept. Dit is vreemd, we zijn totaal en onaangenaam verrast.”

Ook PEC Zwolle baalt. Technisch directeur Gerard Nijkamp is zelfs verbijsterd over het besluit van de KNVB. De club onderzoekt dan ook juridische stappen om dit terug te draaien. ,,Dit kan zulke grote gevolgen hebben voor de competitie. PEC speelt als gevolg van deze beslissing drie wedstrijden in zeven dagen. Als je als faciliterende organisatie op zo’n manier richting aan de competitie gaat geven, mag je jezelf achter de oren krabben.’’

Volledig scherm
De Johan Cruijff Arena. © ANP

De KNVB beredeneert dat Nederland de punten voor coëfficiëntenlijst van de UEFA hard nodig heeft. Als Nederland de huidige elfde plaats op die ranglijst vasthoudt, betekent dat immers dat de landskampioen van het seizoen 2019/’20 rechtstreeks instroomt in de Champions League, als de Champions League-winnaar zich ook via de reguliere competitie voor dat toernooi plaatst. Nummer twaalf Oostenrijk zit Nederland echter op de hielen. De verplaatsing zou dus ‘in het belang van het Nederlands voetbal’ zijn.

Maar die uitleg stuit Nijkamp tegen de borst. ,,Ze verschuilen zich achter het algemeen belang, maar dat is een eenzijdige invulling daarvan. Het gaat erom dat de competitie netjes verloopt. Dit raakt alle clubs, van PEC tot Willem II tot Excelsior. We weten dit sinds een dag of tien en zijn daarover sindsdien in gesprek. Dat ze hier nu mee naar buiten komen heeft ons zeer verbaasd.’’ PEC denkt dan ook aan juridische stappen tegen het besluit: ,,Of ons bezwaar kans van slagen heeft gaan we zien. Waarschijnlijk weten we daar morgenvroeg meer over. Iedereen is verbijsterd, ik verwacht veel protest.’’