Erwin van de Looi instrueert de spelers van Jong Oranje.
Volledig scherm
PREMIUM
Erwin van de Looi instrueert de spelers van Jong Oranje. © BSR Agency

Jong Oranje spreekt weer eens ambities uit en wil troebel verleden van zich afschudden

Na zes fletse jaren zonder eindtoernooi wil Jong Oranje er op het EK in 2021 weer eens bij zijn. Vanavond begint de kwalificatiereeks tegen Jong Cyprus. ,,Eindelijk om het echie, dat is een tijd geleden.

Quote

De verhalen rondom Jong Oranje waren de laatste jaren niet superposi­tief. Ik kijk nooit achterom, ga gewoon aan de slag

Bondscoach Erwin van de Looi

Door Freek Jansen

Israël, 2013. Het is even graven in het verleden om een eindtoernooi te vinden waaraan Jong Oranje mocht meedoen. In de afgelopen zes jaar rommelde de talentenploeg van Nederland veelal maar wat aan. 

Om de twee jaar werd uitgesproken dat het elftal toch écht een serieuze en ambitieuze cyclus tegemoet ging. Om vervolgens in de praktijk te merken dat Jong Oranje vooral een podium vormde voor spelers om anoniem en plichtmatig wat potjes te spelen. Drie eindtoernooien vonden dan ook plaats zonder inbreng van Oranje-talenten.

De KNVB, met Jong Oranje-coach Erwin van de Looi voorop, wil dat deze matige periode definitief tot het verleden behoort. Met vanavond in Doetinchem een duel met Cyprus als eerste halte. ,,We willen wel iets uitstralen’’, stelt Van de Looi. ,,De verhalen rondom Jong Oranje waren de laatste jaren niet superpositief. Voor mij is het de eerste keer dat ik heel de cyclus doe. Ik kijk nooit achterom, we gaan gewoon aan de slag.’’