Bert Van Marwijk ziet de Verenigde Arabische Emiraten verliezen in Thailand. (
Volledig scherm
Bert Van Marwijk ziet de Verenigde Arabische Emiraten verliezen in Thailand. ( © Getty Images

Hoe verging het Bert van Marwijk sinds de WK-finale van 2010?

Hij haalde met Oranje de WK-finale in 2010. Maar sinds dat hoogtepunt uit zijn loopbaan zat Bert van Marwijk, deze week ontslagen in de Verenigde Arabische Emiraten, nog slechts 77 keer als coach op de bank.

Oranje

Duels: 24 (14 winst, 4 gelijk, 6 verlies)
Nadat Spanje het Nederlands elftal van de wereldtitel houdt (0-1) blijft Van Marwijk nog twee jaar aan als bondscoach. Oranje blijft onder zijn leiding aanvankelijk uitstekend presteren, want het EK wordt moeiteloos gehaald. Maar dan gaat het mis. Op het eindtoernooi in Oekraïne gaat Van Marwijk met zijn ploeg roemloos ten onder. Nederland verliest in de groepsfase van Denemarken (0-1), Duitsland (1-2) en Portugal (1-2) en kan naar huis.

Van Marwijk met schoonzoon Mark van Bommel na de nederlaag tegen Portugal op het EK van 2012.
Volledig scherm
Van Marwijk met schoonzoon Mark van Bommel na de nederlaag tegen Portugal op het EK van 2012. © ANP

HSV

Duels: 17 (4 winst, 3 gelijk, 10 verlies)
Ruim een jaar na het mislukte EK van 2012 keert Van Marwijk in september 2013 terug in de Bundesliga. Bij HSV wordt hij de opvolger van de ontslagen Thorsten Finck. Een succes wordt het niet. Met acht punten uit zijn eerste vier wedstrijden kent Van Marwijk een prima start in Hamburg, maar al snel komt de klad erin. Na acht nederlagen op rij wordt de trainer slechts 143 dagen na zijn aanstelling weggestuurd.

Als trainer van HSV met Ola John.
Volledig scherm
Als trainer van HSV met Ola John. © EPA

Saoedi-Arabië

Duels: 17 (11 winst, 3 gelijk, 3 verlies)
Met Saoedi-Arabië is Van Marwijk wél succesvol. Van de 17 duels die hij sinds december 2015 als bondscoach op de bank zit, wint hij er 11. Van Marwijk kwalificeert zich met de Saoedi’s voor het WK van 2018, maar het feest is van korte duur voor de Deventenaar. Zijn aflopende contract wordt namelijk niet verlengd, omdat de bondscoach niet akkoord gaat met de eisen van bond. Zo moet hij voortaan permanent in Saoedi-Arabië gaan wonen en wordt een deel van zijn staf ontslagen. ,,Dat is voor mij niet onderhandelbaar’’, laat Van Marwijk weten. 

Van Marwijk is de gevierde man nadat hij zich met Saoedi-Arabië na een zege op Japan heeft geplaatst voor het WK.
Volledig scherm
Van Marwijk is de gevierde man nadat hij zich met Saoedi-Arabië na een zege op Japan heeft geplaatst voor het WK. © AP

Australië

Duels: 7 (2 winst, 2 gelijk, 3 verlies)
Ondanks zijn vertrek bij Saoedi-Arabië is Van Marwijk toch present op het WK van 2018. Met Australië, dat hem na de kwalificatie aanstelt als opvolger van Ange Postecoglou, gaat hij naar Rusland. Van Marwijk begint zijn klus met een kansloze 4-1 oefennederlaag in Noorwegen. Na overwinningen op Tsjechië en Hongarije gloort er weer enige hoop. Maar op het WK wordt het niets. Australië verliest van Frankrijk (1-2) en Peru (0-2) en pakt alleen tegen Denemarken een punt (1-1).

Van Marwijk met zijn assistent Van Bommel op de bank bij Australië.
Volledig scherm
Van Marwijk met zijn assistent Van Bommel op de bank bij Australië. © REUTERS

Verenigde Arabische Emiraten

Duels: 11 (6 winst, 1 gelijk, 4 verlies)
Ook aan zijn periode bij de Verenigde Arabische Emiraten komt vroegtijdig een einde. Van Marwijk begint in maart van dit jaar aan de klus, maar staat negen maanden later weer op straat. Van de laatste vijf wedstrijden onder zijn leiding - tegen Thailand, Vietnam, Jemen, Irak en Qatar – verliezen de Emiraten er vier. De laatste nederlaag, afgelopen maandag tegen Qatar, wordt hem fataal.

Van Marwijk tijdens zijn laatste wedstrijd in Doha, Qatar.
Volledig scherm
Van Marwijk tijdens zijn laatste wedstrijd in Doha, Qatar. © REUTERS