Volledig scherm
© BSR Agency

Groenendijk over Kanon: ‘We werden weleens vader en zoon genoemd’

Ruim twee weken na de sluiting van de transfertermijn in Nederland verkocht ADO Den Haag deze week nog Wilfried Kanon aan het Egyptische Pyramids FC. Trainer Fons Groenendijk kijkt terug op een onvergetelijke samenwerking.

Door Yorick Groeneweg

Als oud-profvoetballer en trainer kom je niet zo snel bij het UWV terecht. Fons Groenendijk maakte het mee dankzij Wilfried Kanon, die vanwege zijn Ivoriaanse achtergrond niet zomaar voor een ADO-salaris vastgelegd kon worden. Het lukte uiteindelijk, ook omdat de trainer zo aandrong op de speciale waarde van de linksbenige verdediger. Het zorgde voor een innige band tussen de twee.

,,We werden weleens vader en zoon genoemd”, kijkt Groenendijk terug op het vertrek van Kanon, die zes jaar in Nederland speelde. ,,We hebben een geweldige tijd gehad. Ik vind hem een prima mandekker, maar er komen momenten dat spelers weleens een andere stap moeten zetten.”

Bij ADO kreeg de 21-jarige Shaquille Pinas vanwege zijn kwaliteiten aan de bal al even de voorkeur boven Kanon aan de zijde van lokale held Tom Beugelsdijk. Kanon, jarenlang basisspeler van zowel Den Haag als de nationale ploeg van Ivoorkust, kon daar maar moeilijk mee omgaan.

Pyramids bood hem deze week nog de kans om weer aan spelen toe te komen en ook meer te gaan verdienen. Groenendijk en manager voetbalzaken Jeffrey van As gunden hem de lucratieve stap naar het Noord-Afrikaanse land. ,,Daarmee is hij ook de zoveelste die de laatste tijd voor een transfersom vertrekt”, besluit Groenendijk, die met Aleksandar Bjelica al een beoogde vervanger in huis heeft.