Mounir El Allouchi viert een treffer tegen Helmond Sport.
Volledig scherm
Mounir El Allouchi viert een treffer tegen Helmond Sport. © BSR Agency

Groen licht Rutte voor betaald voetbal vanaf 1 september

Vanaf 1 september mag overal weer worden gesport - binnen en buiten. Dat betekent dat ook er ook in de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie mag worden gespeeld. Dat bleek uit de woorden van premier Mark Rutte woensdagavond bij zijn persconferentie over de versoepeling van het coronabeleid.

De betaald voetbalclubs hielden al rekening met de datum van 1 september. De wedstrijden zullen dan zeer waarschijnlijk zonder fans worden hervat. Vanaf 1 september zijn ook amateurvoetbalwedstrijden mogelijk.

Vanaf 11 mei mag je buiten sporten op 1,5 meter afstand, wat goed nieuws is voor buitensporten. Het maximum aantal mensen in groepen is tien. Bijvoorbeeld tennissers en golfers kunnen hun sport weer oppakken, maar wedstrijden zijn nog verboden en kantines zijn niet open. Alle maatregelen die Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond presenteerden, zijn wel onder voorbehoud. Alles is afhankelijk van hoe het coronavirus zich ontwikkelt.

Stapsgewijze terugkeer

NOC*NSF noemt de versoepeling van de sportmaatregelen ‘goed nieuws’. ,,De nu aangekondigde stapsgewijze terugkeer naar een samenleving die niet meer geheel door het virus wordt gedomineerd geeft Nederland en de sport hoop”, reageert algemeen directeur Gerard Dielessen. 

,,Wij gaan nu in de komende dagen alle maatregelen nemen om net als we dat voor kinderen en jongeren eerder deden, de verdere openstelling op een veilige manier mogelijk te maken. Het perspectief dat we vanaf 1 september ook weer de competities – zij het zonder publiek – op mogen starten, geeft ons de hoop dat we na deze zomer een vrij groot deel van het oude sport-normaal weer terug zullen zien.”

  1. Ricksen-biograaf komt met vervolgboek vol bizarre feiten: ‘Ricksen snoof en dronk terwijl hij ALS had’
    PREMIUM
    Video

    Rick­sen-biograaf komt met vervolg­boek vol bizarre feiten: ‘Ricksen snoof en dronk terwijl hij ALS had’

    Schrijver Vincent de Vries uit Zwolle komt met een nieuw boek over de strijd van Fernando Ricksen tegen de slopende ziekte ALS. Het is een vervolg op de biografie die de Zwollenaar eerder schreef over de veelbesproken ex-profvoetballer, die vorig jaar op 18 september overleed. Dinsdag 9 juni komt De finale strijd uit. En het belooft een bijzonder inkijkje te geven in het leven van Ricksen.