‘Gini zei het al deze week: hoe ouder, hoe beter’

Ryan BabelHet is al vaker gezegd de laatste jaren: bijna niets is wonderlijker dan de (interland)loopbaan van Ryan Babel. De man die Oranje vanavond langs Estland loodste, heeft het zelf vaak gehoord. ,,Maar je weet wat ze zeggen hè, in Nederland. Je bent zo goed als je laatste wedstrijd. De volgende keer kun je er ineens weer niets van.”

Voorlopig zit Babel bij Oranje echter op een roze wolk.  Met twee goals was hij in Tallinn de grote man van het Nederlands elftal, dat na de dubbele zege (Duitsland en Estland) de kansen voor het EK weer in eigen hand heeft. ,,Ik beweeg op vertrouwen”, zei hij dichterlijk voor de camera van de NOS. ,,Als je dan ook nog scoort, is dat mooi meegenomen. Ik voel me de laatste jaren op mijn gemak, ja. Ik ga best lang mee al, maar met de jaren heb ik veel meer geleerd mijn hoofd te gebruiken. Het zijn ook echt mijn beste jaren. Gini zei het van de week nog: hoe ouder, hoe beter. Ik analyseer mezelf steeds, altijd met de focus van de vorige wedstrijd.” 

Bootje

Na afloop van een week dat het vooral ging over een nieuwe golf met talentvolle internationals bij Oranje liet de geroutineerde Ryan Babel van zich horen. ,,Dit bootje zeilt ook nog aardig mee op de golf”, lachte de 32-jarige aanvaller. ,,Hoe ik dat doe? Gewoon goed op mijn lichaam letten en fit blijven. Ik wil zo graag nog een eindronde spelen. In 2008 raakte ik geblesseerd aan een enkel en in 2010 kreeg ik geen speeltijd. Daarna ben ik lang niet opgeroepen.”

,,Misschien ben ik wel te veel teamspeler geweest”, zei Babel. ,,Aanvallers moeten egoïstisch zijn en voor eigen kansen gaan. Ja, het heeft me gefrustreerd dat ik tussen 2011 en 2017 niet ben opgeroepen. Dat was tussen mijn 24ste en 30ste ofzo. Dat moeten je beste jaren eigenlijk zijn. Ik ben nu wel heel blij dat ik erkenning krijg. Ik ben ook gelukkig dat ik hier in Estland met twee doelpunten belangrijk kon zijn.”

Ryan Babel.
Volledig scherm
Ryan Babel. © BSR Agency
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© ANP