George Best voor de interland in de Kuip in 1976.
Volledig scherm
George Best voor de interland in de Kuip in 1976. © Nationaal Archief

‘George Best tikte Willy van de Kerkhof helemaal scheel’

De laatste keer dat Noord-Ierland naar de Kuip kwam, stal de al afgeschreven George Best de show. ,,Hij liet nog even zien wat hij allemaal kon’’, zegt Arie Haan over de roemruchte avond in 1976 waarop Oranje op 2-2 bleef steken.

Door Wietse Dijkstra

Net als komende donderdag, als Noord-Ierland voor het eerst sinds het legendarische duel tussen Johan Cruijff en George Best weer in Rotterdam speelt, was het Nederlands elftal 43 jaar geleden zwaar favoriet. De eerste wedstrijd in de kwalificatie voor het WK van 1978 leek een formaliteit. Ook voor de Noord-Ieren. ,,Als je de zaak realistisch bekijkt, dan hebben we geen enkele kans’’, sprak hun bondscoach Danny Blanchflower vooraf.

Johan Cruijff wisselt vaantjes uit met de Noord-Ierse aanvoerder Allan Hunter.
Volledig scherm
Johan Cruijff wisselt vaantjes uit met de Noord-Ierse aanvoerder Allan Hunter. © Nationaal Archief

Het liep op 13 oktober 1976 even anders. ,,Het was de wedstrijd waarin Willy van de Kerkhof helemaal scheel getikt werd door Best’’, weet Arie Haan nog. ,,Daar hadden we niet op gerekend.’’

Want Best, hoewel nog maar 30 jaar oud, werd in Nederland door niemand nog serieus genomen. ,,Ik was fan van hem’’, zegt Wim Rijsbergen. ,,Best was als speler van een jaar of 18 bij Manchester United al een geniale voetballer. Maar in die tijd stond hij meer in de krant omdat hij weer een of andere Miss World een beurt had gegeven dan dat hij op het veld had gescoord.’’

Quote

In die tijd stond Best meer in de krant omdat hij weer een of andere Miss World een beurt had gegeven dan dat hij op het veld had gescoord.

Wim Rijsbergen

Best dronk bovendien meer dan goed voor hem was. Dat hij in de aanloop naar zijn eerste interland in drie jaar tijd als speler van Fulham rood had gekregen in een wedstrijd tegen Southampton waarin hij niet vooruit te branden was, nam ook het laatste beetje angst voor de wereldster van weleer weg. Dit zou een makkie worden voor Oranje.

Niet dus. In no time stond het in de Kuip 0-1 door een kopbal van Chris McGrath na een door Best opgezette aanval. Met zijn Beatle-coupe dolde de aanvaller niet alleen Van de Kerkhof, hij speelde ook Johan Cruijff door de benen. Dat had hij voor de wedstrijd al aangekondigd toen journalist Bill Elliott hem naar de absolute vedette van Oranje vroeg. Of Cruijff de betere van de twee was, wilde Elliott weten. Daar moest Best hard om lachen: ‘you’re kidding, aren’t you?’, waarna hij de verslaggever beloofde om Cruijff te poorten.

Johan Cruijff glipt langs de Noord-Ierse verdediger Allan Hunter.
Volledig scherm
Johan Cruijff glipt langs de Noord-Ierse verdediger Allan Hunter. © ANP

Na vijf minuten was zijn missie geslaagd, al zijn er geen beelden meer die dat kunnen bewijzen. Het doet aan de anekdote weinig af. Volgens de overlevering was Best, die later ook nog Johan Neeskens door de benen zou spelen, niet te houden in de Kuip.

,,Dat we 2-2 speelden was natuurlijk klote’’, zegt Haan. ,,Maar wat me vooral is bijgebleven is dat Best fantastisch speelde. Hij zat al aan het einde van zijn loopbaan, maar die wedstrijd liet hij nog even zien wat hij allemaal kon. En dat was een hoop.’’

Na rust leek Oranje via Ruud Krol en Johan Cruijff orde op zaken te stellen, maar vlak voor tijd bezorgde Derek Spence Noord-Ierland toch nog een punt: 2-2. Rijsbergen kan zich er weinig van herinneren. ,,Hou op man, het was 1976. Ik ben een paar dagen geleden ook al gebeld uit Noord-Ierland. Best schijnt destijds heel goed gespeeld te hebben, maar van die wedstrijd weet ik weinig meer. Ik heb na die interland nog een paar keer tegen hem gespeeld in Amerika. Toen liep hij niet zoveel meer, maar hij had nog altijd een fabelachtige techniek.’’

13 oktober 1976:
Nederland – Noord Ierland 2-2 (0-1). 4. McGrath 0-1, 64. Krol 1-1, 66. Cruijff 1-2, 88. Spence 2-2.
Scheidsrechter: Martinez (Spa). Geel: Nicholl, Rice, Best, Neeskens. Toeschouwers: 55.000.
Nederland: Treytel; W. van de Kerkhof (46. R. van den Kerhof), Van Kraaij, Rijsbergen, Krol; Jansen, Neeskens, Haan; Geels (60. Van der Kuijlen), Cruijff, Rensenbrink.
Noord-Ierland: Jennings; Nicholl, Jackson, Rice Hunter; Hammilton, Best, McIlroy; McGrath (74. Spence), McCreery, Anderson.

  1. ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’
    Video

    ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’

    Welke spelers moeten volgend seizoen onder Roger Schmidt in de gaten worden gehouden? PSV-watcher Maarten Wijffels van AD Sportwereld denkt dat niemand nu nog is afgeschreven. ,,Hij zal straks in de voorbereiding beginnen en kijken wat hij aan boord heeft. PSV is afgelopen seizoen vierde geworden. Dat betekent dat het niet overhield met de kwaliteit. Om nu te zeggen dat er ineens een kant en klare kampioen staat, dat lijkt me wat overdreven.”