Volledig scherm
© Pro Shots
3
EINDE
1
  • Steven Berghuis 7' 86'
  • Sven van Beek 16'
  • Tim Breukers 23'

Feyenoord bekert dankzij bliksemstart en videoref verder

Met een plek in de kwartfinale van het bekertoernooi heeft Feyenoord nog uitzicht op de vierde prijs in drie seizoenen. Tegen Heracles was een sterke start voldoende voor een krappe winst: 3-1, dezelfde uitslag als in de kampioenswedstrijd op 14 mei.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots

Door Mikos Gouka 

De eerste helft die Feyenoord vanavond afwerkte in de eigen Kuip tegen Heracles, leek wel een afspiegeling van de eerste seizoenshelft van de Rotterdammers. Of noem het een korte en bondige samenvatting van de periode na de landstitel van afgelopen seizoen. Goed en slecht wisselden elkaar in rap tempo af. De flitsende start deed nog vermoeden dat een ticket voor de kwartfinale in het bekertoernooi al na ruim een kwartier was veiliggesteld met prima treffers van Steven Berghuis en Sven van Beek.  

Maar toen er even defensief iets misging, sloop er zienderogen toch weer volop onzekerheid in het elftal van trainer Giovanni van Bronckhorst. Opeens werd het opjagen van de tegenstander niet meer massaal gedaan, maar waren er meer en meer schakeltjes die twijfelden: volle bak vooruit of toch maar iets meer voorzichtigheid inbouwen. De 2-1 van Tim Breukers zorgde voor een situatie die Van Bronckhorst een dag voor het duel nog met een vies gezicht omschreef als 'momenten dat we tegenstanders opeens het gevoel geven dat er gewoon iets te halen valt tegen ons'.  

Het is dat de Zweed Kristoffer Peterson twee mogelijkheden onbenut liet, anders was de regerend landskampioen ongetwijfeld met een fluitconcert naar het kleedlokaal gegaan. Feyenoord mag dan de minst gepasseerde defensie van de eredivisie hebben, een hermetisch gesloten fort is de achterhoede van Van Bronckhorst al lange tijd niet meer.  

Bovendien maakt de ploeg teveel fouten vroeg in de opbouw. Tegenover het klaterend applaus van het Legioen, 'slechts' met dertigduizend vanavond, bij een prima balletje buitenkant voet van Renato Tapia stonden ook zomaar vier ballen die de Peruaan achteloos inleverde bij de bezoekers uit Almelo.  

In de wetenschap dat het bekertoernooi waarschijnlijk de enige weg is die nog naar een echte prijs kan leiden, keek Van Bronckhorst na rust af en toe peinzend naar links van hem. Daar zat de Deense spits Nicolai Jørgensen, die zijn hoofd een tijdje niet bij voetballen had wegens vervelende familieomstandigheden. De trainer van Feyenoord hoopte dat hij de Scandinaviër niet hoefde te gebruiken tegen Heracles. De jonge Dylan Vente verdiende ook wel een nieuw optreden vanaf de start na zijn prima basisdebuut op het Kasteel tegen Sparta. De spits viel dit keer op door scherp oog voor de situatie om hem heen te tonen. Bij de openingstreffer liet hij een voorzet van Tonny Vilhena gewoon lopen voor Steven Berghuis, die maar weer eens bewees dat hij over scorend vermogen beschikt. Dat Dries Wuytens de bal bij de 1-0 zomaar had ingeleverd bij Vilhena, was overigens een meer dan welkome meevaller voor de Rotterdammers.  

Na rust trok de mist de Kuip weer uit. Op de tribune ging het vooral over een filmpje van FOX Sports waarop te zien zou zijn dat wisselspeler Michiel Kramer in de pauze ontspannen een broodje kroket naar binnen stond te werken. Feyenoord had na rust de regie weer in handen, maar de genadeklap bleef maar uit. Jeremiah St. Juste verliet geblesseerd het veld en even later was ook aanvoerder Karim El Ahmadi niet fit genoeg meer om verder te gaan. Met Bart Nieuwkoop en Sofyan Amrabat moest de eindstreep worden bereikt en dat lukte. Steven Berghuis maakte in de 86ste minuut zijn tweede doelpunt na ingrijpen van de videoref, die besliste dat er wel degelijk een overtreding op Boëtius werd gemaakt.  

Waar AZ (5-0) en ADO (4-1) onlangs korte metten maakten met Heracles, liet Feyenoord ondanks het overwicht de tegenstander toch te lang in leven. Waarbij invaller Vicent Vermeij de kans op 2-2 liet liggen.  

Volledig scherm
© Pro Shots

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!

Jean-Paul Boëtius wordt vervangen door Sam Larsson

GOAL! 3-1 Feyenoord! Steven Berghuis benut strafschop. Boëtius blijft na een ingreep van Jakubiak binnen de zestien liggen. Nijhuis legt weer contact met de videoref, die aangeeft dat er sprake is van een penalty. Berghuis schiet die binnen en heeft zijn tweede goal van de avond te pakken.

Nijhuis roept de hulp van de videoref in omdat Feyenoord een strafschop claimt. Dat zou dan na het schot van Toornstra zijn. Maar ook na het consulteren van de videoref blijft de arbiter bij zijn eerste beslissing: een corner. Geen bewust hands van Droste dus.

Jamiro Monteiro wordt vervangen door Jaroslav Navrátil

Kristoffer Peterson wordt vervangen door Paul Gladon

Tapia werkt verkeerd weg. Via een Heraclied komt de bal aan de zijkant. Vermeij komt knap bij de tweede paal en is nog bijna gevaarlijk.

Vente schiet binnen het strafschopgebied uit de draai, maar hij raakt het zijnet. Hier had de aanvaller meer mee moeten doen.

Na een hoekschop kan Nieuwkoop de bal bij de tweede paal net een zetje geven. Zijn inzet gaat over.

Karim El Ahmadi wordt vervangen door Sofyan Amrabat

Feyenoord houdt de bal in de ploeg. Uiteindelijk wordt Toornstra in stelling gebracht. De middenvelder schiet van zo'n 20 meter echter naast.

Brahim Darri wordt vervangen door Vincent Vermeij

Gele kaart Karim El Ahmadi

Jeremiah St. Juste wordt vervangen door Bart Nieuwkoop

Berghuis wordt door Baas uit balans gebracht en gaat liggen, maar arbiter Nijhuis vindt het geen strafschop.

Reservespeler Michiel Kramer at in de rust een broodje. Het leek te gaan om een broodje kroket.

Feyenoord trekt ook na de rust ten aanval en wil snel de beslissing forceren.

Tweede helft begonnen

Volledig scherm
© Pro Shots

Einde eerste helft
Feyenoord gaat met een 2-1 voorsprong de rust in. De Rotterdammers begonnen sterk, maar lieten daarna Heracles terug in de wedstrijd komen.

Volledig scherm
© Pro Shots

Berghuis krijgt de bal ietwat gelukkig mee. Hij haalt van dichtbij hard en wild uit. Zijn schot gaat over.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Giovanni van Bronckhorst weet nog niet of hij Nicolai Jørgensen donderdag mee laat spelen in de achtste finales van de KNVB-beker tussen Feyenoord en Heracles Almelo.

,,Jørgensen is morgenavond beschikbaar, maar heeft een moeilijke week achter de rug. Hij heeft de laatste dagen wel kunnen trainen. Ik beslis morgen of hij start of niet'', aldus de trainer van Feyenoord woensdag.

Jørgensen deed zondag in de competitiewedstrijd tegen Sparta Rotterdam niet mee wegens familieomstandigheden. Zijn plaats werd ingenomen door Dylan Vente, die één keer scoorde in het door Feyenoord met 7-0 gewonnen duel.

,,Het is de snelste weg naar Europa, en de snelste weg naar een prijs'', aldus Van Bronckhorst, die in de eredivisie met Feyenoord op de vijfde plaats staat. ,,Het verhoogt de druk niet. Elk jaar wil je een prijs winnen, en de laatste jaren lukt dat. We weten dat we in een goede fase zitten en vertrouwen hebben. Dat moeten we nu doorzetten.''
Verdedigers Eric Botteghin, Jan-Arie van der Heijden, Ridgeciano Haps en Miquel Nelom ontbreken wegens blessures tegen Heracles.

Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
1
0
Rode kaarten
0
0
Balbezit
0%
0%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
0
0
Vrije trappen
0
0
Overtredingen
0
0
Buitenspel
0
0
Schoten op paal / lat
0
0
Schoten op doel
0
0
Gered door de doelman
0
0
Schoten naast
0
0
Terug naar boven

Opstelling

4-2-1-3
4-3-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement