Volledig scherm
© Emiel Muijderman

FC Twente kiest voor assistent García García als nieuwe trainer

Gonzalo García García wordt de nieuwe trainer van FC Twente. De 35-jarige was het afgelopen seizoen de assistent van Marino Pusic. Die werd onlangs aan de kant gezet, omdat de club ondanks de titel niet tevreden was over zijn werkwijze. García García tekent een contract van 1 jaar. 

,,Bij een club als FC Twente is de rol van trainer een grote verantwoordelijkheid, die voel ik ook, maar ik ben er klaar voor”, zegt Garcia Garcia in een reactie. ,,Afgelopen seizoen heb ik de club goed leren kennen. Ik heb FC Twente op alle fronten van binnenuit kunnen ervaren. Het is een club met veel dynamiek, kijk alleen al naar de supporters.”

Technisch directeur Ted van Leeuwen heeft alle vertrouwen in Garcia Garcia, die als speler onder meer actief was voor het tweede van Real Madrid en in Nederland voetbalde bij AGOVV, sc Heerenveen, Heracles Almelo en FC Groningen. ,,Ik ken Gonzalo vanaf mijn tijd bij AGOVV, al ruim zestien jaar. Ik heb met hem dezelfde klik als ik had met trainers als Peter Bosz en Fred Rutten; trainers met een duidelijk voetbalplan en daar niet van afwijken. Gonzalo is weliswaar nog jong, maar klaar voor het hoofdtrainerschap. Mentaal is hij al jaren trainer”, aldus Van Leeuwen.

Volledig scherm
Sander Boschker, Marino Pusic, Gonzalo Garcia Garcia en Theo ten Caat (vlnr). © Marcel ter Bals

Met García García krijgt de promovendus net als een jaar geleden met Pusic een debuterende hoofdtrainer in het betaalde voetbal. Hij kwam vorig jaar in de zomer met technisch directeur Ted van Leeuwen mee vanuit Denemarken, waar hij de assistent  was van John Lammers bij Esbjerg. Ook met die club promoveerde hij naar het hoogste niveau. Het is voor FC Twente de vierde keer in korte tijd dat de club een assistent doorschuift naar de eerste post. Dat deden de Enschedeërs eerder met Alfred Schreuder, René Hake en Marino Pusic. 

Het was al vanaf het begin duidelijk dat FC Twente afkoerste op García García. Van Leeuwen ziet in hem een talentvolle trainer, die ondanks zijn weinige ervaring in staat is naast het team ook het individu beter te maken.  

Papieren

García García is geboren in Uruguay, maar verhuisde op zijn veertiende naar Spanje. Hij heeft al jaren ook de Spaanse nationaliteit. Als speler heeft hij tal van clubs achter zijn. García García gold als een prachtige technicus, die voor de buitenwacht echter ook flegmatiek kon overkomen. De aanvaller kwam in 2005 naar Nederland waar hij speelde voor AGOVV, Heerenveen, Heracles, FC Groningen en VVV. In 2016 keerde nog heel even terug bij Heracles, maar door blessures werd dat geen succes en zette hij een punt achter zijn loopbaan. Hij behaalde zijn trainerspapieren in Spanje. 

Twente is nog bezig met een nieuwe assistent-trainer. De  club begint op 13 juni aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen.