Volledig scherm
Chidera Ejuke. © ANP Sport
2
EINDE
1
  • Chidera Ejuke 73' 79'
  • Lars Veldwijk 26'

Ejuke staat op bij Heerenveen en verpest heldenrol Veldwijk

Lang kwam hij maar moeizaam uit de verf vanavond, Chidera Ejuke. Maar na afloop ging hij toch als grote man de catacomben van het Abe Lenstra Stadion in. Met twee fraaie treffers loodste hij SC Heerenveen langs Sparta, 2-1.

Door Dennis van Bergen

Hij zal het gemor op de tribunes vermoedelijk ook wel gehoord hebben, Chidera Ejuke. Tot ver in de tweede helft was het immers bepaald niet zijn wedstrijd. Des te mooier was voor hem om kort na afloop het jubelende applaus van het SC Heerenveen-publiek in ontvangst te nemen. Met twee treffers, waarvan de tweede briljant, gaf hij Sparta ondubbelzinnig het nakijken.

Bekijk hier de samenvatting van SC Heerenveen - Sparta Rotterdam.

En dat terwijl het er zo lang naar uitzag dat de Rotterdammers met de zege aan de haal zouden gaan, met dank aan Lars Veldwijk. Er zijn wedstrijden bij dat de waarde van de aanvaller minder dan nul is. Hoe anders was dat vanavond in het Abe Lenstra Stadion, waar de aanvaller sinds lange tijd weer eens in de basis startte tijdens een competitiewedstrijd. Veldwijk manifesteerde zich nadrukkelijk. Hij joeg door wanneer dit nodig was, stuurde ploeggenoot Ragnar Ache met een bekeken pass vanaf het middenveld de diepte in en vocht verbeten duels uit met SC Heerenveen-speler Ibrahim Dresevic. Maar, het belangrijkste voor een spits: hij scoorde. Een prima aanval via de bedrijvige Ache en Abdou Harroui rondde hij in de eerste helft keurig af.

Tekst gaat verder onder de foto...

Volledig scherm
Lars Veldwijk viert zijn goal. © BSR Agency

En wat als een kopbal van Veldwijk kort na rust niet net naast, maar net in het doel was beland? Dan was het duel vermoedelijk al vroegtijdig beslist in het voordeel van de Spangenaren. Nu bleef SC Heerenveen, dat al heel snel een doelpunt van Rodney Kongolo afgekeurd zag worden vanwege hands, in de wedstrijd. Al bleven heel veel grote kansen uit. Een schot van Jens Odgaard ging rakelings naast het doel van Sparta-keeper Ariel Harush, waarna Ejuke later de rust voor het doel miste. Toen nog wel. Want even later scoorde Ejuke wél, nadat hij Dirk Abels het nakijken had gegeven.

De 1-1 zou de aanzet zijn van een spannende slotfase, waarin Ejuke prachtig voor 2-1 zorgde nadat Harroui namens Sparta even daarvoor de lat raakte. Kort voor tijd zag Mohamed Rahyi zijn schot nog gepareerd worden door Warner Hahn.

SC Heerenveen staat nu zesde in de eredivisie, Sparta Rotterdam blijft steken op een elfde plek.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
Heerenveen Sparta © AD