Volledig scherm
Ahmad Mendes Moreira wordt tot bedaren gebracht door ploeggenoot Joel Zwarts. © BSR Agency

Duel FC Den Bosch tijdelijk stilgelegd na beledigingen uit publiek: ‘Afgebrand op basis van huidskleur’

FC Den Bosch – Excelsior is zondagmiddag tijdelijk gestaakt. Scheidsrechter Laurens Gerrets legde het duel in de Keuken Kampioen Divisie na 28 minuten stil omdat Excelsior-spits Ahmad Mendes Moreira zich racistisch bejegend voelde door de aanhang van de thuisclub. De club zegt in een reactie dat het voorval ‘een onnodig beladen sfeer’ heeft gekregen en dat er geen sprake is van racisme.

Bekijk hier de samenvatting van FC Den Bosch - Excelsior. 

,,Op basis van je huidskleur word je afgebrand’’, sprak de racistisch bejegende Excelsior-aanvaller. Moreira was na afloop nog altijd boos. Onder anderen op FC Den Bosch-trainer Erik van der Ven. ,,Hij zei dat ik een zielig mannetje ben’’, sprak de Excelsior-aanvaller bij FOX Sports. ,,Denk dat je dat we dit anno 2019 moeten accepteren ofzo?’’

Er werden sinterklaasliedjes gezongen en kraaiengeluiden gemaakt in de hoek van het stadion richting de spelen Moreira. Dat laatste gebeurt vaker op de tribune van FC Den Bosch als de tegenpartij in de aanval is, om de spelers angst aan te jagen. Moreira raakte daar hevig door geëmotioneerd. De aanvaller moest door zijn ploeggenoten tot bedaren worden gebracht.

‘K-zwarte’

Moreira na afloop: ,,Het begint vanaf de eerste minuut. Dan wordt er gezegd ‘K-zwarte, k-neger, k-dit, k-katoenplukker, Zwarte Piet. Rondom de feestdagen krijg je te horen dat ze hebben gedemonstreerd in de stad omdat ze pro Zwarte Piet zijn. Allemaal leuk en aardig en dat mag ook. Maar dan ik het wel heel toevallig dat ze het allemaal tegen mij zeggen. Dat doet me gewoon heel erg veel pijn.’’

Voor Gerrets was de maat na 28 minuten vol. ,,Ik kreeg het bericht dat de nummer 18 van Excelsior emotioneel was’’, aldus de scheidsrechter bij FOX Sports. ,,Ik wilde hem in bescherming nemen, maar was voor mij niet bereikbaar. Het stopte daarna niet.’’

Een juiste beslissing, zegt de KNVB in een reactie. ‘Er wordt nu samen met de club gekeken hoe de daders kunnen worden opgespoord en aangepakt.’ In elk geval buigt de onafhankelijke tuchtrechter zicht over het incident. 

Tekst gaat verder onder de video.

Reactie FC Den Bosch: ‘Onnodig beladen sfeer’

De Bossche club schrijft in een openbare reactie dat het voorval heeft gezorgd voor een onnodig beladen sfeer. ,,Op een dag als vandaag ligt alles wat ook maar de schijn heeft van racisme en of discriminatie extra gevoelig.” De club stelt dat de kraaiengeluiden dateren uit de tijd dat Hans Kraay jr. voor de club speelde. ,,Willekeurig de tegenstander, iedere buitenspeler van de tegenstander, die aan de kant van De Viert-tribune aan de bal is, wordt met regelmaat ‘getrakteerd’ op zo’n ‘kraaienconcert’.”

,,Hoewel een voetbalstadion, waar deze dan ook staat, altijd een afspiegeling is van een samenleving, betreuren wij het dat een maatschappelijke discussie, die inmiddels een nadrukkelijk politiek tintje heeft, wordt gelinkt aan FC Den Bosch.”

Tekst gaat verder onder de video.

‘Schaam je kapot’

Op het moment dat beide ploegen naar binnen gingen stond het 1-1 door goals van Rai Vloet (0-1) en Ruben Rodriguez (1-1). Een kwartier na de hervatting was het uitgerekend Mendes Moreira die de 1-2 voor Excelsior binnenschoot. De speler vierde zijn treffer door pal voor de M-side te gaan staan juichen. ,,Schaam je kapot”, scandeerde de Bossche aanhang, terwijl Verbeek Mendes Moreira aansprak op zijn gedrag. Dat dreigde nog even uit te monden in een opstootje, maar uiteindelijk keerde de rust weer.

,,De beste manier om een antwoord te geven’’, vond de spits na afloop. ,,Ik wilde deze wedstrijd gewoon winnen.’’

Trainer wil niet reageren

Rodriguez wilde na afloop niet ingaan op het incident voor rust. ,,Daar wil ik het liever niet over hebben’’, sprak de schutter. ,,We zijn tegen racisme. Voor de rest wil ik er niet te veel over zegen.’’

Ook de trainer van FC Den Bosch, Erik van der Ven, wilde er niets over zeggen. ,,De club heeft een statement naar buiten gebracht,’’ sprak de coach. ,,Daar sta ik achter.’’

Sinterklaasintocht 

Eerder op de dag kwamen supporters van FC Den Bosch ook in het nieuws. Supporters van FC Den Bosch probeerden bij de anti-pietdemonstranten te komen tijdens de sinterklaasintocht in de stad. Door een brug open te zetten werd dat verhinderd. Rond 13.30 uur vertrokken de tegenstanders van Zwarte Piet onder politiebegeleiding uit de stad.

FC Den Bosch is eerder in het nieuws geweest wegens racistisch gedrag van een klein deel van de fans. In 2013 gingen de beelden van AZ-aanvaller Jozy Altidore, die in De Vliert tijdens een bekerwedstrijd begeleid werd door oerwoudgeluiden, de wereld over. De Amerikaanse international reageerde rustig. ,,Deze mensen hebben een probleem en hebben daarbij hulp nodig. Ik zal voor ze bidden”, zei Altidore destijds.

Volledig scherm
Scheidsrechter Laurens Gerrets overlegt met de coaches Ricardo Moniz en Erik van der Ven. © BSR Agency
Volledig scherm
Danny Verbeek probeert het publiek te kalmeren. © BSR Agency
Volledig scherm
Veelzeggende spandoek van de aanhang van Den Bosch. © BSR Agency

Poll

Wie moet de nieuwe trainer van NAC worden?

  • Erwin Koeman (18%)
  • Robert Maaskant (5%)
  • Alfons Groenendijk (5%)
  • Maurice Steijn (18%)
  • Kees van Wonderen (31%)
  • Jurgen Streppel (8%)
  • Iemand anders (14%)
7781 stemmen