Cyriel Dessers.
Volledig scherm
Cyriel Dessers. © BSR Agency

‘Dessers kan de Nederlandse top aan’

Cyriel Dessers begint langzaamaan een fenomeen te worden. Met elf doelpunten en vijf assists achter zijn naam is hij dé smaakmaker van Heracles. Wat is het geheim van deze Belgische spits? En hoe ver kan hij nog reiken? Zijn voormalige trainer en landgenoot Stijn Vreven kent geen twijfel. ,,Als Cyriel alles geeft, kan hij de Nederlandse top aan.”

Het zijn indrukwekkende cijfers die Cyriel Dessers overlegt, elf doelpunten en vijf assists. Toch staat Stijn Vreven, zijn vroegere trainer bij NAC, niet te kijken van het succes van zijn landgenoot bij Heracles. ,,Cyriel is het type goalgetter, dat desondanks ook oog heeft voor zijn ploeggenoten. Dat maakt dat hij snel ergens goed ligt. Hij is een leuke, toffe gozer die zijn ploeggenoten wat gunt. En daardoor gunnen ploeggenoten het hem op zijn beurt ook, wanneer hij de hoofdrol voor zich opeist. Dat is een win-win-situatie voor een club.”

Bekijk hier de samenvatting van Heracles Almelo - ADO Den Haag (Premium)

Contrast

Het contrast met zijn situatie bij zijn vorige club kan haast niet groter. Waar Dessers bij FC Utrecht nooit echt doorbrak in het eerste elftal, is hij bij Heracles de spil waar het elftal om draait. Hoe kan dat? Vreven denkt daarop het antwoord wel te weten. ,,Cyriel is een jongen die zich ergens op zijn gemak moet voelen, die erkenning en waardering nodig heeft. Ik kan vanaf de buitenkant natuurlijk niet beoordelen of hij op zijn gemak was bij FC Utrecht, maar gevoelsmatig denk ik dat een club als Heracles beter bij hem past. Warmer, gemoedelijker, minder druk; dan is Cyriel op zijn best. Als hij zich ergens prettig voelt, betaalt hij dat terug met een vracht aan doelpunten.”

Tekst gaat onder de foto verder...

Cyriel Dessers viert de goal met Mauro Junior.
Volledig scherm
Cyriel Dessers viert de goal met Mauro Junior. © BSR Agency

Een gezelligheidsdier. Vreven neemt de term niet letterlijk in zijn mond, maar daar komt zijn beschrijving van Dessers wel een beetje op neer. De Belgische spits geniet van het voetballeven, maar ook nadrukkelijk van alles erom heen. Vandaar dat hij, denkt Vreven, zo op zijn plek was bij NAC. Al kan die mentaliteit volgens de huidige coach van Lokeren ook een valkuil zijn voor Dessers. 

Quote

Cyriel is van nature wat lui. Hij heeft heel veel prikkels nodig om op gang te komen.

Stijn Vreven

,,Cyriel is van nature wat lui. Hij heeft heel veel prikkels nodig om op gang te komen. Dat is ook de reden dat wij in Breda een haat/liefde-verhouding met elkaar hadden. Op een bepaald moment was ik dat gemakzuchtige in hem zó beu, dat ik hem op de bank heb gezet. Schrok-ie wel even van. Maar met succes. Ik denk dat dát signaal uiteindelijk de sleutel is geweest tot de promotie van NAC in 2017. In de nacompetitie was Cyriel immers zó getergd, dat elke bal die hij raakte in het doel belandde.”

Dé vraag: Wat is nu uiteindelijk het niveau van Dessers? ,,Dit soort dingen voorspellen is altijd lastig”, stelt Vreven. ,,Ik heb Dirk Kuijt meegemaakt bij FC Utrecht. Nooit, maar dan ook nooit had ik gedacht dat hij het zo ver zou schoppen. Laat ik het zo zeggen: Als Cyriel alles geeft, kan hij de Nederlandse top aan. De kwaliteiten heeft hij ervoor. Alleen: dan moet die gemakzucht er wel uit.”

Cyriel Dessers en Stijn Vreven.
Volledig scherm
Cyriel Dessers en Stijn Vreven. © Toin Damen