Patrick Artdrenaline maakt de ADO spandoeken.
Volledig scherm
Patrick Artdrenaline maakt de ADO spandoeken. © Frank Jansen

Den Haag hangt vol met Haagse Harry’s: ‘Het voetbal staat stil, de doeken gaan door’

Een spandoek als steunbetuiging, in tijden van corona zie je ze niet in de voetbalstadions maar duiken ze op in het straatbeeld. Helemaal in Den Haag, waar ADO-fans de stad vol hangen met Haagse Harry’s en opbeurende teksten.

‘N bossie tullepuh voah alle Haagse helde’, staat op een groot spandoek bij ziekenhuis Westeinde. Of ‘Hâh je rustag âhwe’ bij een bejaardentehuis in het Benoordenhout. Met afbeeldingen van Haagse Harry, icoon van de stad uit de stripboekenreeks van Marnix Rueb.

Quote

Ouderen klappen achter het glas, verplegers hangen uit het raam

Patrick Goos

,,Het voetbal staat stil, de doeken gaan door”, zegt Patrick Goos (47). Overal in de stad hangt hij ze op en zelfs daarbuiten, zoals in Zoetermeer. Wat begon als een landelijke actie van voetbalsupporters om bij ziekenhuizen een spandoek met een steunbetuiging uit de voetbalwereld op te hangen, gaat in Den Haag nu al twee weken onverminderd door.

,,Om iedereen een hart onder de riem te steken”, zegt Goos. Na het bezoek aan Westeinde kwamen de verpleeghuizen, maar ook voor de horeca en de beveiliging is aandacht. Voor die laatste groepen kiest Goos een populaire plek om zijn werk op te hangen. ,,Want ook zij zitten even zonder, nu alle kroegen en restaurants dicht zijn en evenementen afgelast.”

Het zorgt voor veel waardering. ,,Ouderen klappen achter het glas, verplegers hangen uit het raam. Ik hang ze samen met andere supporters op en we krijgen alleen maar mooie reacties. Dat geeft voldoening, maar het is ook een beetje dubbel. Het zet je met beide benen op de grond, want voor veel mensen zijn de maatregelen heel ingrijpend.”

Een van de doeken die Patrick Artdrenaline maakte voor ADO Den Haag.
Volledig scherm
Een van de doeken die Patrick Artdrenaline maakte voor ADO Den Haag. © BSR Agency

Minister-president

Ook voor Goos staat het normale, werkzame leven even stil. Als kunstenaar (artiestennaam Artdrenaline) maakt hij muurschilderingen. Daarnaast geeft hij graffitiworkshops. De zelfstandige ziet opdrachten wegvallen. Met het maken van doeken hoopt de artistieke ADO-fan zich toch voor de samenleving in te zetten. Dat lukt vrij aardig, zelfs van Mark Rutte kreeg hij al complimenten. 

Terwijl Goos zaterdag het doek met ‘Hâh je rustag âhwe’ ophangt voor een verzorgingstehuis in het Benoordenhout, knoopt minister-president een praatje aan. ,,Dat was heel leuk, staat die man opeens achter je. Hij was razend enthousiast en zei: ‘Super wat jullie doen, ga zo door’. Of dat motiveert? Nee, want dat wordt door iedereen gezegd. Ik doe het ook omdat ik het leuk vind.”

En dus blijft Goos in zijn atelier in Rijswijk spandoeken spuiten. Inspiratie voor de afbeeldingen haalt hij uit de Haagse Harry-stripreeks, teksten komen vaak na een half uurtje brainstormen wel op. Er hangen nu zestien doeken, vaak komen er twee per dag bij. Al duurt het even voordat er met hulp van verschillende ADO-fans nieuwe worden opgehangen.

Patrick Artdrenaline maakt de ADO spandoeken. Hier op het MCH Westeinde.
Volledig scherm
Patrick Artdrenaline maakt de ADO spandoeken. Hier op het MCH Westeinde. © Frank Jansen

,,Het weer is nu zo slecht, het ophangen was in het weekeinde net kitesurfen”, zeg Goos. Zo is het doek in het Benoordenhout vanwege de vlagerige wind gescheurd. Een nieuwe is al in de maak. Ook omdat in dat bejaardentehuis Dolf Niezen zit, met 94 jaar de enige nog levende speler uit het kampioensteam uit 1943.

Mogelijk kijkt Niezen morgen (woensdag) alweer uit op een doek van zijn favoriete club, want Goos hoopt dan weer naar buiten te gaan met nieuwe doeken. Hij krijgt daarbij steun van verschillende ADO-supportersverenigingen. FCDH, Haagsche Bluf en Fan Support, ze dragen – net als ADO – allemaal bij aan de spullen en mankracht.

,,Maar we gaan wel heel voorzichtig te werk”, zegt Goos. ,,We letten op de regels en hebben heel weinig contact. Ook bij de plekken waar we komen. We hangen het ook buiten op, zodat iedereen het kan zien. Soms krijgen we een bakkie koffie, dan brengen ze dat voor ons naar buiten.”

Zo hoopt Goos het nog wel even vol te houden. ,,Want zolang mensen vanwege het coronavirus opgesloten zitten, gaan wij door.”

Patrick Artdrenaline.
Volledig scherm
Patrick Artdrenaline. © Frank Jansen