Volledig scherm
De selectie en staf van Ajax vieren het landkampioenschap op de Vijverberg. © BSR Agency

De winnaars en verliezers van dit eredivisieseizoen

De trainer die critici de mond snoerde, de revanche van het campingelftal, de club waar werkelijk alles fout ging en de dure Mexicaan die op de bank belandde. Wie zijn de winnaars en verliezers van het afgelopen seizoen in de eredivisie?

Winnaars

1. Erik ten Hag

In zijn eerste half jaar als trainer heeft Erik ten Hag heel wat kritiek over zich heen gehad. Maar met de prestaties van dit seizoen heeft de geboren Haaksbergenaar vrijwel iedere criticaster de mond gesnoerd. Hij pakte met Ajax de dubbel en beleefde een Europees succesverhaal dat nog jaren zal beklijven. 

Volledig scherm
Erik ten Hag met de kampioensschaal. © BSR Agency
Volledig scherm
Tim Siekman (l) en Anco Jansen vieren de overwinning op FC Utrecht (2-0). © BSR Agency

2. Anco Janssen

Staat symbool voor heel FC Emmen. De ploeg van Dick Lukkien werd in het begin van het seizoen neergezet als een ‘campingelftal’ en aanvoerder Anco Janssen kreeg kritiek op zijn overgewicht. Voetbalanalist Kenneth Perez vroeg zich destijds af waarom hij überhaupt speelde. ,,Dit is profvoetbal. Bij amateurs kun je er nog om lachen, maar dit kan niet. Je hebt ook een trainer. Die kan toch zeggen: je mag zoveel en zoveel te zwaar zijn, anders speel je niet?” Heel FC Emmen, met een uitblinkende Janssen, lacht in het vuistje na lijfsbehoud.

3. Hakim Ziyech

Hakim Ziyech heeft zijn gram inmiddels wel gehaald in Amsterdam. Waar hij in zijn beginperiode in Amsterdam ladingen aan commentaar kreeg en nog wel eens werd uitgefloten door het Ajax-publiek, is dat sentiment na een geweldig seizoen volledig gedraaid. Symbool voor dat sentiment staat misschien wel de petitie die PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher startte om de Marokkaans international nog een jaar bij Ajax te houden.

Volledig scherm
Hakim Ziyech van Ajax met de kampioensschaal. © ANP
Volledig scherm
Danny Buijs. © BSR Agency

4. Danny Buijs

De door het Groningse publiek in een verkiezing uitgekozen trainer Danny Buijs maakte een helse start door bij FC Groningen. Door de slechte resultaten waren de Noorderlingen een heuse degradatiekandidaat en in de winterstop stond de club op een alarmerende vijftiende plek in de eredivisie. Na een kwaliteitsinjectie van zes nieuwe spelers bloeide FC Groningen na de winter volledig op. De ploeg haalde het dubbele aantal punten van de eerste seizoenshelft en mag nu zelfs play-offs om Europees voetbal spelen.

Volledig scherm
Abdenasser El Khayati. © BSR Agency

5. Abdenasser El Khayati

 Abdenasser El Khayati draaide een seizoen van formaat. De laatbloeier staat dit seizoen derde in de lijst van meest waardevolle spelers met zeventien doelpunten en twaalf assists en moet alleen Dusan Tadic (28 doelpunten, 13 assists) en Luuk de Jong (28 doelpunten, 6 assists) voor zich dulden. De 30-jarige Marokkaan heeft daarmee een groot aandeel in de knappe negende plek van ADO Den Haag. El Khayati hoopte in de winterstop al een stap hogerop te maken, maar bleef toch in Den Haag. Krijgt hij in de zomer wel mooie aanbiedingen?

Verliezers

Volledig scherm
Een sportieve actie van de supporters van NAC. De voetbalclub uit Breda moet degraderen en dat vraagt in de voetbalwereld natuurlijk om flauwe grappen en pesterijen. Fans van de club maaien het (kunst)gras alvast weg voor de voeten van tegenstanders en steken de draak met zichzelf. © Arie Kievit

1. NAC Breda

Wat ging er dit seizoen niet mis bij NAC? Er ontpopte zich een heuse soap in Breda. Een ontslagen technisch directeur, een opgestapte algemeen directeur en trainer, falend technisch beleid, een slechte spelersgroep en tot overmaat van ramp degradatie uit de eredivisie. De waslijst aan misstanden is eigenlijk te lang om op te noemen. Het is dan ook geen wonder dat de Bredanaars de grootste verliezers zijn van dit seizoen.

Volledig scherm
Martin van Geel. © Pim Ras

2. Feyenoord

Het seizoen van Feyenoord was er een met ups en downs, waar de downs overheersen. Het elftal zakte vaak door de ondergrens en wist slechts een enkele keer te overtuigen. Even leek het zelfs de derde plek aan AZ te verliezen, maar in de slotfase van de competitie haakten de Alkmaarders af. Het afscheidsseizoen van Robin van Persie en Giovanni van Bronckhorst had mooier ingekleurd kunnen worden. Daarbovenop kwam nog een falend optreden van Martin van Geel in de media, dat het draagvlak van de technisch directeur dusdanig verkleinde dat hij zich genoodzaakt voelde per 1 juli op te stappen. Wie brengt het stuurloze Feyenoord terug naar de top?

3. Adrie Poldervaart

Adrie Poldervaart is waarschijnlijk de mooiste verliezer van het seizoen. De clubman in hart en nieren mocht het afgelopen zomer na 25 jaar als fysiotherapeut bij Excelsior proberen als trainer. Zonder resultaat. Na tien maanden stapte Poldervaart vanwege de slechte resultaten uit eigen beweging op bij de Kralingers, die nu veroordeeld zijn tot de nacompetitie.

Volledig scherm
Adrie Poldervaart. © ANP/VI Images
Volledig scherm
Jan Olde Riekerink. © BSR Agency

4. Jan Olde Riekerink

Toen Jan Olde Riekerink dit seizoen door Heerenveen werd aangesteld, kreeg hij ruwweg drie opdrachten mee. De trainer moest zorgen voor vermaak tijdens de thuiswedstrijden, goede resultaten boeken met zelf opgeleide voetballers en individuele spelers moesten zich ontwikkelen. Op alle drie de facetten scoorde Olde Riekerink een dikke onvoldoende. Nadat Heerenveen eind maart, begin april drie van de vier wedstrijden verloor, was de maat vol en werd Olde Riekerink op non-actief gesteld. Een dramatisch seizoen voor de 56-jarige Hengeloër.

5. Erick Gutiérrez

Erick Gutiérez werd groots onthaald afgelopen zomer in Eindhoven, maar beleefde een kleurloos seizoen. De aankoop van zes miljoen euro bracht de meeste wedstrijdminuten op de bank door. Waar PSV vaak een gebrek aan creativiteit werd verweten, had de Mexicaans international mogelijk dat gemis kunnen opvangen. Mark van Bommel zag het tot dusverre echter niet in hem zitten. 

Volledig scherm
Erick Gutiérrez. © BSR Agency