De Graafschap-trainer Henk de Jong.
Volledig scherm
De Graafschap-trainer Henk de Jong. © BSR Agency

De Jong denkt niet aan direct lijfsbehoud: ‘We moeten naar NAC kijken’

De Graafschap-trainer Henk de Jong waande zich gisteravond in het uitduel bij VVV-Venlo (4-1 nederlaag) even zes maanden terug in de tijd. De manier waarop de Doetinchemse eredivisionist na rust wegzakte, baarde hem zorgen.

,,We gaven de doelpunten kinderlijk eenvoudig weg. Ik dacht dat we die fase achter ons hadden gelaten’', doelde De Jong op de serie harde nederlagen van voor de winterstop. ,,Daar is niet tegen te voetballen. We lieten ons afslachten. Ik zag deze terugval totaal niet aankomen. Er sloop weer angst in de ploeg.’'

De Friese coach wilde het na de nederlaag niet meer hebben over de kansen op rechtstreeks lijfsbehoud. De Graafschap zag de achterstand op FC Emmen (2-0 zege op FC Utrecht) oplopen naar zes punten. ,,We moeten nu naar NAC Breda kijken’', doelde De Jong op de strijd tegen directe degradatie. De hekkensluiter heeft vier punten minder dan de Doetinchemse club, maar speelt zondag nog tegen Fortuna Sittard. ,,Wij moeten wegblijven van de laatste plaats. Dat is het enige dat nu telt.”

De verliespartij kwam hard aan in het Doetinchemse kamp. De Jong trof na afloop een verslagen ploeg aan in de kleedkamer. ,,Ik had het gevoel dat we te veel met de uitslag van Emmen bezig waren. Deze klap moeten we snel verwerken, want dinsdag moeten we er weer staan", doelde de trainer op de degradatiekraker tegen FC Emmen. ,,Hoe ik mijn ploeg weer ga opladen? Dat weet ik nu nog niet. Daar ga ik even rustig over nadenken.”

  1. Podcast | ‘Nederlandse clubs hebben zichzelf in de voet geschoten aan het begin van de coronacrisis’

    Podcast | ‘Nederland­se clubs hebben zichzelf in de voet geschoten aan het begin van de coronacri­sis’

    Een nieuwe AD Voetbal Podcast, met daarin de vraag of de Nederlandse clubs uit de eredivisie zichzelf niet enorm in de voet geschoten hebben met de manier waarop ze zich opgesteld hebben aan het begin van de coronacrisis? Ook Dirk Kuyt, de Duitse trainers en het voortbestaan van alle bvo’s komt aan bod. Aan het woord: Sjoerd Mossou, Maarten Wijffels, Daniël Dwarswaard en Etienne Verhoeff.
  2. De loopbaan van ‘Ibi’ Afellay in 14 schitterende foto's

    De loopbaan van ‘Ibi’ Afellay in 14 schitteren­de foto's

    PSV maakte gisteren bekend dat Ibrahim Afellay vertrekt uit Eindhoven. De 34-jarige Utrechter maakte het afgelopen seizoen zijn rentree, na jaren vol blessureleed. Hij bleef het afgelopen voetbaljaar steken op slechts drie competitiewedstrijden. Afellay denkt dat zijn loopbaan er nog niet op zit en onderzoekt de komende weken of hij bij een andere club aan de slag moet gaan of dreigt het einde van een mooie carrière, die hem via PSV langs FC Barcelona, Olympiakos, Schalke 04, Stoke City en 53 interlands voor Oranje voerde? Een loopbaan in 14 fraaie foto's.