Denzel Dumfries in de A1 van Barendrecht.
Volledig scherm
Denzel Dumfries in de A1 van Barendrecht. © Prive

‘Bij Barendrecht was er niemand met het karakter van Denzel’

Week v/h amateurvoetbalIn de week van het amateurvoetbal kijken we naar de start van een aantal internationals bij hun eerste ‘cluppie’. Vandaag: Denzel Dumfries bij BVV Barendrecht. 

Lesley Esajas (l) en Daniel Esajas, de oud-trainer en beste vriend van Denzel Dumfries.
Volledig scherm
Lesley Esajas (l) en Daniel Esajas, de oud-trainer en beste vriend van Denzel Dumfries. © Marco De Swart

Door Dennis van Bergen

Lesley Esajas trainde Denzel Dumfries in de A1 van BVV Barendrecht. En nog altijd volgt hij de huidige verdediger van PSV en het Nederlands Elftal nauwlettend. Een verhaal over zelfvertrouwen, broederliefde en een nooit aflatende inzet.

,,Ik zie Denzel nog zitten aan de eettafel in mijn woonkamer. Goed bevriend als hij was met onze zoon Daniel, kwam hij geregeld bij ons eten. Zo ook deze avond, toen er patat op het menu stond. Toen de schaal van hand tot hand ging, schepte iedereen vrolijk op. Behalve Denzel, die hield het bij de salade die even verderop stond. ‘Ik moet gezond eten’, excuseerde hij zich vriendelijk. ‘Ik moet en zal namelijk profvoetballer worden’.

,,Het is de Denzel zoals ik hem al jaren ken. Een vent met een ongelooflijke drive is hij; altijd al geweest. Het type dat nooit een training miste, die altijd voluit ging en letterlijk nooit af te remmen was. Vandaar dat ik, zijn trainer in de A1 van BVV Barendrecht, hem af en toe weleens op zijn kop moest geven. Denzel had namelijk de neiging om de corners die hij nam ook zelf binnen te koppen. ‘Ja, maar over een paar jaar speel ik in het Nederlands elftal’, antwoordde hij dan, wanneer ik hem er op wees dat er ook nog tien andere jongens in zijn ploeg speelden.

,,Eerlijk gezegd had ik er aanvankelijk mijn twijfels over of Denzel het zo ver zou schoppen. Maar dat veranderde snel. Nog nooit heb ik iemand gezien die zo gepassioneerd met voetbal bezig was en zoveel vertrouwen in zichzelf had. Voor de wedstrijd, wanneer hij vol bravoure zat mee te rappen op de muziek van Broederliefde. Na afloop, als hij dansend de zege vierde in de kleedkamer. En met name tijdens wedstrijden, waarin hij steevast bereid was door muren heen te gaan.

,,Het paste precies bij de spreuk die ik hem in die tijd altijd meegaf: ‘Inzet wint het van talent als talent geen inzet toont’. Dat laatste slaat feilloos op Denzel. Er waren er bij Barendrecht heus bij die beter konden voetballen. Maar er was niemand met het karakter van Denzel.”

Bekijk hier de nieuwste aflevering van de speciale amateurpanenka: