Een vol Rat Verlegh Stadion.
Volledig scherm
Een vol Rat Verlegh Stadion. © BSR Agency

Betaald voetbal mogelijk lang in lege stadions: ‘Grote evenementen moeten wachten op vaccin’

Het kan nog wel een jaar of langer duren voordat voetbalwedstrijden weer in volledig gevulde stadions gespeeld kunnen worden. Het weer toestaan van grote evenementen is gekoppeld aan het vinden van een vaccin tegen het coronavirus, zo schrijft Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Veel van de strenge maatregelen tegen het coronavirus zijn, of worden de komende tijd, versoepeld. Zo gaan de scholen, horeca, sportverenigingen en culturele instellingen weer open. Gisteren liet het kabinet ook weten dat, indien de ontwikkelingen het toelaten, het betaald voetbal vanaf 1 september weer kan beginnen. Dit zal dan nog wel zonder publiek gebeuren. 

Wanneer er weer in gevulde stadions kan worden gevoetbald, durft De Jonge niet te zeggen. ,,Voor de laatste stap, de massale evenementen met een landelijke uitstraling, kunnen we nog geen datum noemen. Dat kan eigenlijk pas weer als er een vaccin is en niemand weet hoe lang dat gaat duren’', schrijft De Jonge in de brief. ,,We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel.’’ Het kabinet was niet eerder zo stellig over de doorgang van grote evenementen zonder de beschikbaarheid van een vaccin. Mogelijk geldt dit dus ook voor de Amstel Gold-Race, die voor 10 oktober op de planning staat, maar ook voor grote sportevenementen in 2021, zoals de Marathon van Rotterdam.

In april, toen bekend werd dat grote evenementen in elk geval tot 1 september geen doorgang konden vinden, benadrukte premier Mark Rutte nog dat óók wedstrijden in het betaald voetbal tot de grote evenementen behoren. De KNVB besloot vervolgens de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie voor dit seizoen te beëindigen. 

  1. Ricksen-biograaf komt met vervolgboek vol bizarre feiten: ‘Ricksen snoof en dronk terwijl hij ALS had’
    PREMIUM
    Video

    Rick­sen-biograaf komt met vervolg­boek vol bizarre feiten: ‘Ricksen snoof en dronk terwijl hij ALS had’

    Schrijver Vincent de Vries uit Zwolle komt met een nieuw boek over de strijd van Fernando Ricksen tegen de slopende ziekte ALS. Het is een vervolg op de biografie die de Zwollenaar eerder schreef over de veelbesproken ex-profvoetballer, die vorig jaar op 18 september overleed. Dinsdag 9 juni komt De finale strijd uit. En het belooft een bijzonder inkijkje te geven in het leven van Ricksen.