AZ viert een doelpunt.
Volledig scherm
AZ viert een doelpunt. © BSR Agency

AZ neemt bekerduel met NAC serieus: ‘We oefenen al langer op strafschoppen’

Met de komende knock-outwedstrijden in de beker en de Europa League voor de boeg laat AZ-trainer Arne Slot geen detail onbenut in de voorbereiding van de wedstrijd tegen NAC van morgenavond (18.30 uur) in Alkmaar. 

Door Nik Kok

Zo liet hij zijn ploeg aan de vooravond van dat t duel al twee keer serieus trainen op strafschoppen. ,,Zodat ik straks een goed beeld heb van wie er een goede strafschop kan nemen, maar zeker ook voor Marco Bizot die als keeper goed kan wennen aan de verscherpte regel dat hij met de voeten op de lijn moet blijven.’’

Wout Weghorst legt aan voor een strafschop tijdens het bekertreffen met Cambuur.
Volledig scherm
Wout Weghorst legt aan voor een strafschop tijdens het bekertreffen met Cambuur. © Getty Images

,,Het is overigens niet zo dat we dat oefenen nu pas zijn gaan doen’’, vervolgt Slot. ,,Dat doen we al structureel, anders zou het ook geen zin hebben. We beseffen natuurlijk ook dat het niet voor honderd procent is na te bootsen. Ik vind in elk geval dat ze die strafschoppen met overtuiging moeten nemen.” Zelf heeft hij overigens een mindere ervaring met strafschoppen in het stadion van AZ. Als assistent-trainer van Cambuur verloor hij in 2017 in de halve finales van AZ na een strafschoppenserie.

Destijds haalde AZ dus de finale, zoals de club het eigenlijk vrijwel elke seizoen goed doet in de beker. Zo staat de club voor de negende keer op rij in de kwartfinales van het toernooi en kan het straks de tweede club in de historie worden die in vijf opeenvolgende seizoen de halve eindstrijd haalt. Het is voor Slot en AZ een fijne gedachte dat de laatste dertien bekerthuiswedstrijden werden gewonnen. Vorig seizoen sneuvelde AZ in de halve finales tegen Willem II.

Volgens Slot komt dat fraaie moyenne voornamelijk omdat AZ het bekertoernooi altijd uiterst serieus neemt. ,,We spelen altijd met onze sterkste opstelling en stellen bijvoorbeeld nooit onze tweede keeper op.”

Quote

Ik hoop dat het moeilijk wordt om de wedstrijd tegen Feyenoord in te halen.

Arne Slot

AZ had door het afgelaste van de competitiewedstrijd tegen Feyenoord een vrij weekeinde. Owen Wijndal en Ron Vlaar hadden die wedstrijd vanwege blessures toch al niet gehaald. Voor hen zouden Thomas Ouwejan en Jordy Clasie hebben gespeeld. Wijndal en Vlaar zijn er woensdagavond tegen NAC ook niet bij. Thomas Ouwejan zal de vervanger zijn van Wijndal, maar voor de positie van Vlaar dubt Slot nog tussen Clasie en winteraanwinst Ramon Leeuwin.

Hoop

Slot maakt zich weinig zorgen om het wedstrijdschema van zijn ploeg waar nog nauwelijks ruimte is om wedstrijden als die tegen Feyenoord in te halen. ,,Dat zal wel goed komen. Alhoewel ik eigenlijk hoop dat, dat nog heel moeilijk wordt. Dat zou namelijk betekenen dat we ver komen in de Europa League én de beker.”

Arne Slot met Myron Boadu. Links Jordy Clasie.
Volledig scherm
Arne Slot met Myron Boadu. Links Jordy Clasie. © BSR Agency