OnsOranje on Twitter

TEAM! 💪 #U17EURO #NEDESP

AZ’er Taabouni schiet Oranje Onder-17 in extremis naar EK-finale

Oranje Onder-17 heeft zich op het nippertje geplaatst voor de finale van het EK. De titelverdediger won in een spannende ontmoeting met 1-0 van Spanje, uiteindelijk werd AZ-middenvelder Mohamed Taabouni met een geplaatst schot de late matchwinner.

De ploeg van trainer Peter van der Veen bereikte de knockout-fase van het EK in Ierland door in een poule met Zweden, Engeland en Frankrijk als tweede te eindigen. In de kwartfinale werd België afgelopen zondag vervolgens met 3-0 verslagen, waarna in de halve finale vandaag dus een confrontatie met de leeftijdgenoten van Spanje op het programma stond.

Die halve eindstrijd werd pas laat beslist in het voordeel van de Nederlandse talenten, die het Europees kampioenschap in 2018 wonnen. Er waren voor rust wel voorzichtige kansen voor beide teams, maar Robert Navarro Muñoz schoot namens Spanje naast en Feyenoord-talent Naoufal Bannis miste de bal aan de andere kant in kansrijke positie, waardoor het halverwege nog 0-0 stond.

Volledig scherm
© BSR Agency

Lat

Na de pauze kreeg spits Brian Brobbey (Ajax) twee prima mogelijkheden, maar tweemaal stuitte hij op keeper Iván Martínez Marqués. De goalie had ook een antwoord op een schot van Chelsea-verdediger Ian Maatsen, maar was kansloos bij een knappe poging van invaller Naci Ünüvar. De kleine Ajacied zag zijn geplaatste schot echter tegen de lat ploffen.

Die kans was het startsein voor een slotoffensief, waarin ook Mohamed Taabouni een mogelijkheid kreeg. De middenvelder van AZ had geen last meer van de verkeerd uitgekomen doelman Martínez Marqués, maar zag zijn schot uit de doelmond gehaald worden. Het leek op 0-0 te gaan eindigen, maar met een fraaie goal werd Taabouni in de slotminuut de gevierde man.

In de finale speelt Oranje Onder-17 net als in 2018 tegen Italië, dat in de andere halve finale met 2-1 afrekende met Frankrijk. 

Bryan Brobbey gaat neer, na een duw van een Spaanse verdediger.
Volledig scherm
Bryan Brobbey gaat neer, na een duw van een Spaanse verdediger. © BSR Agency