Volledig scherm
© AD Sportwereld

Statistieken en vermoedelijke opstellingen van speelronde 32

De eredivisie is deze week alweer toe aan de 32ste speelronde. In een weekend waarin veel duidelijk gaat worden, gaat koploper Feyenoord op bezoek bij Vitesse in Arnhem. Ajax wacht na de 120 minuten in Gelsenkirchen de absolute kraker in Eindhoven. We nemen de leukste feitjes van alle wedstrijden door met behulp van statistiekenbureau Gracenote. 

sc Heerenveen - Willem II, vanavond 20.00 uur

Volledig scherm
Jurgen Streppel was tussen 2011 en 2016 trainer van Willem II © ANP Pro Shots

Geen opeenvolgende zeges
De Tilburgers kunnen voor het eerst sinds november-december 2015 twee opeenvolgende overwinningen in de eredivisie boeken (1-3 FC Twente, 3-0 SC Cambuur). Willem II en Roda JC zijn de enige ploegen zonder opeenvolgende overwinningen dit eredivisieseizoen.

Negatieve mijlpaal Heerenveen
Willem II kan de Friezen de 1300ste tegentreffer in de eredivisie bezorgen. Dat dit gaat gebeuren zit er dik in: enkel Go Ahead (34) en Sparta (30) kregen na de winterstop meer doelpunten tegen dan Heerenveen (29).

NEC Nijmegen - Excelsior, zaterdag 18.30 uur

Volledig scherm
NEC. © Pro Shots

Thuisreeks NEC
De Nijmegenaren wonnen zeven van hun veertien thuiswedstrijden tegen Excelsior (G4-V3) waaronder de laatste drie edities. Tegen geen andere huidige eredivisieploeg heeft NEC een langere huidige reeks thuisoverwinningen lopen.

Hasselbaink onmisbaar
Nigel Hasselbaink blijkt een uiterst belangrijke speler voor Excelsior. Met hem in de basis boekte de club dit eredivisieseizoen zes overwinningen. Zonder Hasselbaink in de basis wonnen de Kralingers slechts één keer.

AZ - FC Twente, zaterdag 19.45 uur

Volledig scherm
© Pro shots

Twente sterk tegen AZ
AZ won slechts één van zijn laatste vijf thuisduels met Twente in de eredivisie (G2-V2), de 3-1 winst in de meest recente ontmoeting in Alkmaar. Over het algemeen hebben de Alkmaarders het sowieso niet gemakkelijk tegen de ploeg uit Enschede. Uit en thuis won alleen de traditionele top-3 vaker van AZ dan Twente (33).

Ünal van cruciaal belang
Enes Ünal is dit seizoen topscorer van FC Twente met zeventien goals. De laatste speler van FC Twente met meer doelpunten in een eredivisieseizoen was Luuk de Jong met 25 doelpunten in 2011/2012.

AZ sterker in uitwedstrijden
Opvallend genoeg haalde AZ dit seizoen meer punten in uitwedstrijden (25 uit 16) dan in eigen huis (21 uit 15). Het is dit seizoen de enige ploeg die dat kan zeggen.

PEC Zwolle - Heracles Almelo, zaterdag 19.45 uur

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Jubileum Van Polen
Bram van Polen heeft 149 eredivisie-optredens achter zijn naam voor PEC. Hij kan de vierde speler worden die de grens van 150 haalt. Alex Booy (205), René IJzerman (192) en Alex KIamstra (178).

Strafschoppen Heracles
Heracles heeft in elk van zijn laatste drie uitwedstrijden een strafschop gekregen. Bij zowel Go Ahead, als Sparta en NEC ging de bal op de stip. 

Go Ahead Eagles - FC Groningen, zaterdag 20.45 uur

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Slecht teken voor de Eagles
De Deventenaren moeten vijf punten goed zien te maken op nummer 17 NEC. Het haalde echter nooit meer dan zeven punten uit zijn laatste drie duels van een seizoen. In elk van zijn laatste drie seizoenen haalde Go Ahead maximaal één punt uit zijn laatste drie wedstrijden.

Linssen op schot
Bryan Linssen scoorde tegen zowel PEC als ADO twee keer. De Limburger kan de tweede speler worden die minimaal twee keer scoort in drie opeenvolgende eredivisieduels van Groningen. Peter Houtman was de eerste, in 1986.

FC Utrecht - Roda JC, zondag 12.30 uur

Ongeslagen reeks Utrecht
Al sinds 1999 is Roda er al niet meer in geslaagd drie punten te pakken bij Utrecht. Desondanks is Roda tegen geen enkele eredivisieclub langer ongeslagen dan tegen de Domstedelingen. Utrecht won geen van zijn laatste vijf eredivisieduels tegen Roda.

Record Haller
Sébastien Haller is met 41 competitiegoals de meest trefzekere buitenlander ooit namens Utrecht. De Fransman kan nu op gelijke hoogte komen met Erik Willaarts (42, zevende plek) en Willy Carbo (43, zesde plek) op de lijst van spelers met meeste eredivisiedoelpunten voor Utrecht.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
© AD

Vitesse - Feyenoord, zondag 14.30 uur

Feyenoord matig buitenshuis
De Rotterdammers verspeelden punten in drie van hun laatste vier uitwedstrijden (G1-V2). Dit is de slechtste reeks in uitwedstrijden van Feyenoord sinds december 2015 - februari 2016, toen het vier keer op rij verloor.

Mijlpaal Kuyt
Dirk Kuyt kan tegen Vitesse zijn honderdste eredivisiedoelpunt maken in het shirt van Feyenoord. Na Cor van der Gijp (162) en Ove Kindvall (129) kan hij de derde speler worden die de grens van honderd passeert. 

Negatieve balans Vitesse
Vitesse en Feyenoord ontmoetten elkaar 31 keer in eredivisieverband in Arnhem, met zes overwinningen van Vitesse en elf voor Feyenoord (veertien keer gelijk). Tegen geen enkel ander team speelde Vitesse vaker gelijk in eigen huis (PSV ook veertien).

Volledig scherm
Volledig scherm
© AD

Sparta Rotterdam - ADO Den Haag, zondag 14.30 uur

Wederopstanding ADO
De ploeg van Fons Groenendijk won vier van zijn laatste zes eredivisieduels (G1-V1, dertien punten), wat slechts één overwinning minder is dan in alle 25 wedstrijden daarvoor. Alleen Ajax (zestien) en PSV (veertien) pakten meer punten in de laatste zes wedstrijden.

Rotterdammers onder de degradatiestreep
Voor de tweede keer staat Sparta dit seizoen voor het ingaan van een speelronde in de degradatiezone. De vorige keer was voorafgaand aan ronde 23. Toen slaagden ze er met een gelijkspel tegen Groningen in naar plek 15 te klimmen.

Volledig scherm
© Pro shots
Volledig scherm
© AD

PSV - Ajax, zondag 16.45 uur

Statistieken in Eindhovens voordeel
Deze kraker is zestig keer eerder gespeeld in de eredivisie. PSV won vijftig keer, Ajax was 47 keer de sterkste en in 24 gevallen bleef het onbeslist. Geen enkele andere ploeg heeft een positieve balans tegen Ajax.

Voorbije ontmoetingen
Ajax won zijn laatste twee uitduels met PSV in de eredivisie. De Amsterdammers kunnen voor de tweede keer drie wedstrijden op rij winnen bij PSV, na een reeks van vier in 1967-1971. De laatste ploeg die drie uitduels bij PSV op rij won was Feyenoord in 1980-1982.

Klaassen belangrijk voor Ajax
Davy Klaassen opende al negen keer de score dit seizoen, waarvan zeven keer in uitduels. Dit is een evenaring van het eredivisierecord voor meeste openingstreffers in uitwedstrijden in één seizoen.

PSV tegen Feyenoord en Ajax
PSV pakte dit seizoen pas één punt in duels met Feyenoord en Ajax. De laatste keer dat de Eindhovenaren minder dan twee punten pakten tegen de overige clubs van de traditionele top-3, was in het seizoen 1972/73 (nul). Dat was tevens de laatste keer dat PSV niet won van zowel Feyenoord als Ajax in hetzelfde eredivisieseizoen.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
Eerder dit seizoen scoorde voormalig Ajacied Siem de Jong in de slotfase de gelijkmaker voor PSV. © Beeldboot/Gertjan Kooij