Donny van de Beek in het uitvak.
Volledig scherm
Donny van de Beek in het uitvak. © BSR Agency

Ajax naar KNVB om uitwedstrijd tegen ADO

Ajax stapt naar de KNVB voor overleg over de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. De Amsterdamse club kreeg afgelopen week te horen dat er ook dit seizoen geen supporters mee mogen komen.

ADO nam dat besluit in overleg met de gemeente. Ajax vindt het vreemd die boodschap te hebben vernomen, omdat het ADO had gevraagd voor een zogenoemd vooroverleg. Dat is een gesprek over de wedstrijdorganisatie, dat altijd zes weken voor aanvang van een wedstrijd plaatsvindt.

Ajax stelt nu geen antwoord van ADO te hebben gekregen op dat verzoek en daarna alleen een mededeling te hebben gehad dat er geen bezoekende fans mee mogen komen.

,,Ajax heeft de afgelopen jaren meermaals het initiatief genomen om in gesprek te gaan over de organisatie van de wedstrijd en het beheersen van de eventuele veiligheidsrisico's. Keer op keer wordt een nieuw argument bedacht om dit af te houden‘’, stelt Ajax, dat nu wil dat de KNVB een standpunt inneemt.

,,Clubs zijn gebonden aan de voorwaarden van de KNVB, die voorschrijven dat kaarten aan de bezoekende club beschikbaar gesteld moeten worden. Niet de club maar de burgemeester kan anders besluiten als de aanwezigheid van deze supporters op grond van de openbare orde niet verantwoord is. Waar vorig seizoen werd aangegeven dat er ‘onvoldoende draagvlak’ bestond voor het toelaten van Ajax-fans, wordt nu gesteld dat ‘de al jarenlang bestaande gespannen verhouding tussen aanhangers van beide clubs een te groot risico oplevert’.”

Oud-burgemeester Wim Deetman van Den Haag besloot in 2006 dat er geen Ajax-fans meer welkom waren bij uitduels met ADO. Hij nam die maatregel nadat hooligans van de club uit Amsterdam het supportershome van ADO hadden bestormd. Daarbij vielen verscheidene gewonden.

Deetman wilde de Ajax-supporters vijf jaar weren, maar die periode werd vervolgens steeds verlengd.

De wedstrijd tussen ADO Den Haag en Ajax is zondag 6 oktober.