Ajax-spelers juichen met de schaal van landskampioen.
Volledig scherm
Ajax-spelers juichen met de schaal van landskampioen. © Pim Ras Fotiografie
1
EINDE
4
  • Youssef El Jebli 40'
  • Lasse Schöne 37'
  • Nicolás Tagliafico 44'
  • Dušan Tadic 67' 87'

Ajax bekroont prachtig seizoen met 34ste landstitel

Alles viel samen voor dit Ajax dat woensdagavond de 34ste landstitel pakte. De 1-4 winst bij De Graafschap zat vol symboliek

Door Daniël Dwarswaard

Klaas-Jan Huntelaar host en springt voor het vak met meegereisde Ajax-supporters. Hij heeft hem. Hij viert hem. Hij slaat op een enorme trommel die Dusan Tadic net van de fans heeft gekregen. De eerste titel in zijn lange en rijke loopbaan. Zo dichtbij zijn ouderlijk huis. Bij De Graafschap, de club waar hij opgroeide, waar hij toen al droomde om kampioen van Nederland te worden. Nu viert hij de werkelijkheid op het veld met twee van zijn vier kinderen. Pa Huntelaar ziet vanaf de tribune dat het eindelijk gelukt is. Vaders parkeert voor de wedstrijd letterlijk zijn fiets tegen de muur van het stadion.

Daley Blind drapeert een vlag van Amsterdam over zijn schouders. Dit is ook waarvoor híj terugkwam naar Ajax. Voor de 34ste titel in de clubhistorie. Het rugnummer van Abdelhak Nouri bij wie het noodlot zo oneerlijk toesloeg. Toch is hij er beetje bij. Zijn beeltenis hangt negentig minuten lang voor het uitvak. Als zijn naam wordt gescandeerd tijdens het feest, doen de spelers mee. Donny van de Beek, zijn boezemvriend, zingt zachtjes en liefdevol mee.

Scenario

Klaas-Jan Huntelaar (links) dacht al aan dit scenario.
Volledig scherm
Klaas-Jan Huntelaar (links) dacht al aan dit scenario. © Getty Images

En zo komt alles dit seizoen samen. Ook voor Huntelaar. Toen het competitieschema maanden geleden bekend werd, dacht hij stiekem al in dit scenario. De Graafschap-Ajax stond toen nog gepland tijdens speelronde 33. ,,Mijn broer Jelle werkt hier op de commerciële afdeling. Hij had het schema al eerder gezien. Toen ging het er in de familie al over. Het zou toch mooi zijn om op De Vijverberg kampioen te worden. En nu is het werkelijkheid. Geweldig om dat hier met mijn familie te vieren.’’

Of zijn loopbaan nu volmaakt is? ,,Ik heb altijd gezegd dat zoiets niet valt of staat bij het winnen van een landstitel, maar het voelt heerlijk om hem nu wel binnen te hebben. Maar ik plak er natuurlijk nog een jaartje aan vast en heb nu de smaak te pakken. Laten we volgend jaar maar weer die schaal winnen.’’

De symboliek is overal te vinden hier op De Vijverberg. De flashback naar drie jaar terug is snel gemaakt. Het was hier, in dit knusse stadion in Doetinchem, waar Ajax één van de pijnlijkste wedstrijden in de clubgeschiedenis speelde. De 1-1 van 2016 waarmee de Amsterdammers de titel verspeelden natuurlijk. Dat iconische beeld van trainer Frank de Boer, rouwend op zijn plek in de spelersbus. Davy Klaassen op zijn buik liggend op het veld, slaand met zijn vuisten.

Volledig scherm
© BSR Agency

Wat is er sindsdien veel veranderd. Deze selectie is in alles zoveel beter dan die van drie jaar geleden. De dubbel vierend na een heroïsch Europees jaar ook nog eens. De schaal op halen in Doetinchem heeft deze keer een compleet andere dimensie. Met de titel al officieus op zak is het heerlijk voetballen voor Ajax zo met de ondergaande zon.

Uitbuiken

Lasse Schöne schiet weer eens een vrije trap binnen. Hakim Ziyech toont in één actie de ontwikkeling die hij heeft meegemaakt, de teamspeler Ziyech. Na een dribbel gunt hij Nicolas Tagliafico het doelpunt. De tweede van Ajax, nadat Youssef El Jebli gelijk had gemaakt.

Volledig scherm
© BSR Agency

Ajax kan uitbuiken. Zeker als Dusan Tadic in de tweede helft vanaf de strafschopstip zijn 27ste goal van het seizoen maakt. Daarna maakt de Serviër er nóg één. Om het feest compleet te maken is hij daardoor samen met Luuk de Jong gedeeld topscorer van de eredivisie.

Het vak met Ajax-supporters viert, compleet met meegesmokkeld Bengaals vuurwerk. Ze wapperen met kartonnen schalen. O, wat hebben ze hier lang op gewacht. Toch weer die flashback. Drie jaar geleden waren diezelfde kartonnen exemplaren aanwezig. Ze lagen toen uiteindelijk verkreukeld op de grond in het uitvak. Nu blijven ze heel en wordt het een aandenken voor de eeuwigheid.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Lasse Schöne viert de 0-1 van Ajax met Matthijs de Ligt (l), Dusan Tadic en Frenkie de Jong (r).
Volledig scherm
Lasse Schöne viert de 0-1 van Ajax met Matthijs de Ligt (l), Dusan Tadic en Frenkie de Jong (r). © BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency

Wil je de kampioenswedstrijd nog eens herbeleven? Lees dan hieronder het liveblog terug: