Steven Berghuis was belangrijk bij Feyenoord met twee treffers.
Volledig scherm
Steven Berghuis was belangrijk bij Feyenoord met twee treffers. © BSR Agency
0
EINDE
3
  • Nicolai Jørgensen 18'
  • Steven Berghuis 33' 90'+2'

Advocaat debuteert bij Feyenoord met broodnodige zege op dolend VVV

Dick Advocaat heeft zijn eerste driepunter binnen als Feyenoord-coach. De Rotterdammers, die sinds donderdag onder zijn leiding staan, won in Limburg met 0-3 van VVV Venlo. Dat de ploeg van trainer Robert Maaskant er heel het seizoen nauwelijks iets van bakt, zal Advocaat en zijn pupillen een zorg zijn. 

Door Mikos Gouka

Feyenoord op vreemde bodem; daar valt al geruime tijd geen peil op te trekken. Zo ging het dit seizoen bijvoorbeeld gruwelijk mis tegen Fortuna Sittard (4-2), terwijl bij Emmen een snelle 0-2 voorsprong geen garantie was voor Rotterdams succes: 3-3.

Daar kwam nog eens bij dat na de uitnederlagen tegen Young Boys (2-0) en Ajax (4-0) én het opstappen van trainer Jaap Stam de ploeg aangeschoten wild was. In Venlo bleek een snelle treffer van Nicolai Jørgensen, op aangeven van Jens Toornstra, het juiste medicijn. Nog voor rust verdubbelde Steven Berghuis, die vanaf nu aanvoerder van Feyenoord is, met een fraai uithaal de score.

Bekijk hier de samenvatting van VVV-Venlo - Feyenoord (premium)

Dick Advocaat met zijn assistent Cor Por.
Volledig scherm
Dick Advocaat met zijn assistent Cor Por. © ANP Sport

Wijzigingen

Dat er ondanks de winst nog genoeg werk aan de winkel is in Rotterdam, bleek de tweede helft. Feyenoord gaf nauwelijks kansen weg, maar kwam zelf lange tijd niet meer aan aanvallen toe. 

Advocaat had zoals aangekondigd een basisplaats ingeruimd voor Jan-Arie van der Heijden, die onder Jaap Stam op een zijspoor was geraakt. De Argentijnse miljoenenaankoop Marcos Senesi verloor zijn plek en zat op de bank. Daar had ook Edgar Ié moeten zitten, maar de Portugees mocht toch in actie komen omdat Eric Botteghin geblesseerd moest afhaken.

Feyenoord viert de 0-1.
Volledig scherm
Feyenoord viert de 0-1. © ANP Sport

Toen Chris Kum halverwege de tweede helft voor een overtreding op Berghuis zijn tweede gele kaart incasseerde en kon inrukken, was de partij definitief gespeeld. In de slotfase tekende diezelfde Berghuis, de nieuwe aanvoerder van Feyenoord, ook nog voor zijn tweede van de middag vanaf de strafschopstip.

De aanhang van VVV zong ‘Maaskant rot op’, hopend op een scenario dat een trainerswissel iets los kan maken bij spelers. Of dat bij Feyenoord ook zo is na de wissel Stam eruit en Advocaat erin, is uiteraard nog afwachten. De eerste driepunter zorgde in elk geval voor wat rust in de Rotterdamse gelederen.

Dick Advocaat, fanatiek als vanouds.
Volledig scherm
Dick Advocaat, fanatiek als vanouds. © ANP
VVV-Venlo - Feyenoord
Volledig scherm
VVV-Venlo - Feyenoord © AD